Війська РФ не засвоїли уроки війни і виснажують сили біля Бахмута – ISW

Новини
Мобілізовані до лав ЗС РФ мешканці так званої «ДНР» Фото: РИА Новости

Російські військові не засвоїли уроків за ці місяці війни, не зробили висновків, тому зазнають втрат і виснажують власні сили під час боїв навколо Бахмута.

Про це у своєму звіті пишуть аналітики вашингтонського Інституту вивчення війни (ISW).

«Російські війська принципово не засвоїли уроків з попередніх кампаній із великими втратами, зосереджених на цілях обмеженого оперативного чи стратегічного значення. З кінця травня вони безперервно витрачали бойові сили на невеликі населені пункти навколо Бахмута; у наступні шість місяців вони досягли лише успіхів порядку кількох кілометрів. Спроби Росії наступати на Бахмут призвели до тривалого виснаження російської живої сили та техніки», – зазначають у ISW.

Ці дії, на думку експертів, нагадують атаки Сєвєродонецька і Лисичанська, коли протягом червня та липня українські війська фактично дозволили росіянам зосередити зусилля на цих двох містах з обмеженим оперативним та стратегічним значенням, щоб виснажити їх у жорстоких боях. Росіяни захопили Лисичанськ і Сєвєродонецьк, але цей тактичний успіх приніс незначну оперативну користь, адже російський наступ на цьому досяг кульмінації.

Саме тому ISW не вірить, що Бахмут, навіть якщо росіянам вдасться його захопити, стане принциповим здобутком у війні.

«Навіть якщо російські війська продовжуватимуть просуватися до Бахмута та всередині нього, і навіть якщо вони змусять українців контрольовано вийти з міста (як це було у Лисичанську), сам Бахмут не принесе їм оперативних переваг. Витрати, пов’язані з шістьма місяцями жорстоких, виснажливих та виснажувальних боїв навколо Бахмута, значно переважують будь-яку оперативну перевагу, яку росіяни можуть отримати, захопивши Бахмут», – йдеться у звіті ISW.

До того ж наступальні операції навколо Бахмута поглинають значну частину бойової потужності російських підрозділів, що потенційно сприяє українським контрнаступам на інших напрямках.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter