РНБО просить Раду заборонити роботу УПЦ МП в Україні – Зеленський

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Рада національної безпеки та оборони України доручила Кабміну внести на розгляд Верховної Ради законопроект щодо унеможливлення діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в Російській Федерації релігійних організацій, зокрема Української православної церкви Московського патріархату.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський у традиційному вечірньому зверненні до українців.

«Сьогодні відбулося засідання РНБО. Засідання, на якому ми розглянули численні факти звʼязків окремих релігійних кіл в Україні з державою-агресором. Перше, РНБО доручила уряду внести на розгляд Верховної Ради законопроект щодо унеможливлення діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в Російській Федерації релігійних організацій», – сказав Зеленський.

По-друге, зазначив він, Державній службі з етнополітики та свободи совісті РНБО доручила забезпечити проведення релігієзнавчої експертизи Статуту про управління УПЦ на наявність церковно-канонічного зв’язку з Московським патріархатом і за необхідності вжити передбачених законом заходів.

По-третє, додав президент, доручено забезпечити перевірку наявності правових підстав і дотримання умов користування релігійними організаціями майном, яке перебуває на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

«Четверте, усім органам, до компетенції яких належать питання у сфері забезпечення національної безпеки, – активізувати заходи з виявлення та протидії підривній діяльності російських спецслужб у релігійному середовищі України і застосувати персональні санкції – прізвища будуть оприлюднені невдовзі», – наголосив глава держави.

Крім того, вважає він, потрібно підвищення статусу й посилення можливостей Державної служби з етнополітики та свободи совісті. Тому відбудеться реформа цієї структури, яка дасть їй змогу реально захищати права та законні інтереси українців і держави.

«Цими й іншими рішенням ми гарантуємо Україні духовну незалежність», – заявив Зеленський.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter