Війська РФ не здатні захистити ключові позиції у Запорізькій області – ISW

Новини
Фото: ТАСС

Пересування російських військ на запорізькому напрямку, яке зараз відбувається, свідчить про те, що окупанти не готові захистити свої ключові позиції у Запорізькій області, а тому змушені визначати пріоритетні місця для зосередження своїх сил.

На це вказують аналітики вашингтонського Інституту вивчення війни (ISW)

«Пересування російських військ у Запорізькій області може свідчити про те, що російські війська не можуть захистити критично важливі райони на тлі посилення українських ударів по місцях зосередження російських сил та їхній логістиці», – зазначають у ISW.

В Інституті припускають, що російські війська можуть виводити особовий склад з позицій, розташованих ближче до лінії фронту в Запорізькій області, щоб зменшити вплив зростаючої кількості українських ударів по зосередженнях російської живої сили і техніки.

Як вказують експерти, відхід росіян з Пологів є особливо примітним, оскільки цей населений пункт знаходиться на критично важливій дорожній розв’язці, і російським силам, ймовірно, буде важче захищати Токмак під час українського контрнаступу без контролю над цією розв’язкою.

Однак в ISW зазначають, що існує й можливість того, що російські військові переорієнтують своє угруповання в Запорізькій області, а потім перекинуть різний особовий склад назад у ці населені пункти.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter