У Криму «суд» засудив двох «Свідків Єгови» до 6 років позбавлення волі

Новини
Фото: crimean-process.org

В окупованому Криму «Армянський міський суд» 1 грудня засудив двох «Свідків Єгови» Олександра Дубовенка та Олександра Литвинюка до 6 років позбавлення волі в колонії загального режиму за обвинуваченням у нібито «організації діяльності екстремістської організації».

Про це повідомляє ініціатива «Кримський процес».

««Армянський міський суд» оголосив вирок Олександру Дубовенко та Олександру Литвинюку, згідно з яким обидва підсудні були визнані винними в організації діяльності релігійної спільноти «Свідків Єгови». Обох віруючих «суддя» Тетяна Феденєва засудила до 6 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії загального режиму з позбавленням права займатися просвітницькою діяльністю, а також діяльністю, пов’язаною з виступами та публікаціями у ЗМІ терміном на 5 років та з обмеженням волі на строк на 1 рік», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, весь судовий процес, який розпочався 5 квітня, відбувався у закритому режимі, без допуску на засідання слухачів.

«Відомо, що Олександру Дубовенко та Олександру Литвинюку ікримінували дії групою осіб за попередньою змовою, для організації та проведення зборів, релігійних виступів, вивчення матеріалів та залучення нових членів до релігійної спільноти «Свідків Єгови», діяльність яких заборонена в Росії», – розповіли у «Кримському процесі».

Усього у «справі» відбулося 42 судові засідання. Увесь цей час підсудні перебували під підпискою про невиїзд, а після оголошення вироку були взяті під варту в залі «суду».

Раніше представник «державного звинувачення» Мінігуль Саддикова запросила до суду покарання у вигляді 6 років позбавлення волі для обох підсудних.

Нагадаємо:

  • У серпні 2021 року ФСБ порушила кримінальну справу стосовно кримчан Олександра Литвинюка та Олександра Дубовенка, звинувативши їх в організації діяльності екстремістської організації. 5 серпня у будинках 8 представників «Свідків Єгови» пройшли обшуки. Литвинюка затримали та допитали. Дубовенко, який був відсутній у день обшуку, пізніше теж затримали і допитали. У його оселі пройшов повторний обшук. Віруючі понад рік провели під домашнім арештом. Справа надійшла до «суду» у березні 2022 року.