США вперше показали стратегічний ядерний бомбардувальник B-21 Raider

Новини
B-21 Raider

Міноборони США представило стратегічний бомбардувальник із трикутним крилом B-21 Raider. Він став першим американським бойовим літаком для таких завдань за понад 30 років. Він вважається найсучаснішим літаком Військово-Морських сил США.

Прототип здатний нести як конвенційне ракетно-бомбове озброєння, так і термоядерне.

«B-21 надасть США стратегічний актив, здатний долати ППО противника та вражати цілі в будь-якій точці світу. Наразі лише 10% бомбардувальників нашої країни здатні долати передові засоби ППО противника», – розповіли у Пентагоні.

У презентації взяв участь голова Пентагону Ллойд Остін. Він заявив, що розробка B-21 доводить довгострокову відданість міністерства оборони США створенню передових засобів, які зміцнювати здатність Штатів стримувати агресію сьогодні та в майбутньому.

За словами Остіна, навіть найсучаснішим системам ППО буде важко виявити бомбардувальник.

Про бойову машину майже нічого не відомо. Вартість розробки також невідома, є оцінки $600-800 млн за одиницю. Літак здатний виконувати місії як з екіпажем, так і в безпілотному режимі.

У майбутньому «Райдери», як передбачається, замінювати попередників В-2 та інші стратегічні бомбардувальники у ВПС США: їх планується поставити на озброєння близько сотні.

Перші постачання очікуються у середині 2020-х. Розміщатимуться ці машини на базах ВВС США «Елсуорт» у Південній Дакоті, «Дайс» у Техасі та «Вайтмен» у Міссурі.

В-2 також мали намір поставити вдвічі більше, ніж це було зроблено, але відмовилися від планів через високу вартість та ослаблення геополітичної напруженості після розпаду СРСР.

Автори заявили, що літак назв на честь рейду 80 льотчиків на чолі з підполковником Джеймсом «Джиммі» Дуліттлом під час Другої світової війни.