Експерти ISW пояснили, від чого залежатиме успіх ЗСУ на фронті взимку

Новини
Артилеристи ЗСУ ведуть вогонь по військам рф з гаубиці M777 Фото: facebook.com/UkrainianLandForces

Здатність України зберегти військову ініціативу та продовжити темп своїх поточних оперативних успіхів залежить від того, чи продовжать Сили оборони послідовні операції взимку.

Про це йдеться у звіті аналітиків вашингтонського Інституту вивчення війни (ISW).

В Інституті вказали, що українські офіційні особи повідомили, що Сили оборони планують продовжувати наступальні операції протягом зими, щоб скористатися нещодавніми успіхами на полі бою та не дати російським військам відновити ініціативу на полі бою.

На думку аналітиків, розвідка США помилилася у своєму прогнозі, в якому йдеться, що навесні будуть кращі умови, щоб продовжити контрнаступ.

«Здатність України зберегти військову ініціативу та продовжити темп своїх поточних оперативних успіхів залежить від того, чи українські сили продовжуватимуть проводити послідовні операції впродовж зими 2022-2023 років. Росія втратила ініціативу влітку 2022 року після кульмінації її наступу на Донбасі», – зазначили в інституті.

Експерти вказують, що з серпня 2022 року українські війська здобули та утримали ініціативу і відтоді проводять серію успішних послідовних операцій: Україна звільнила більшу частину Харківської області у вересні, місто Херсон у листопаді, і наразі створює умови для подальших українських наступів в інших місцях цієї зими.

«Серія послідовних контрнаступальних операцій у Харківській та Херсонській областях демонструє видатні навички оперативного планування ЗСУ та знання сильних сторін радянського оперативного мистецтва», – вважають в ISW.

На думку експертів, задум української кампанії розроблений так, щоб серією послідовних операцій позбавити Росію ініціативи, завдати поразки її військовим та звільнити більше території.

«Погодні умови взимку 2023 року, ймовірно, визначать часові рамки, протягом яких Україна зможе вести маневрові бойові дії та продовжувати серію оперативних успіхів із мінімальними паузами», – йдеться у звіті.

В ISW зазначили, що сезон осіннього бруду в листопаді ускладнив маневрову війну, проте Україна та РФ продовжували агресивні наступальні операції.

На думку аналітиків, з наближенням сильних морозів наприкінці грудня українські сили знову зможуть використовувати погодні умови.

«Зима зазвичай є найкращим сезоном для механізованих бойових дій в Україні, тоді як весна є кошмарним сезоном для ведення боїв. Відлига сповнює річки та струмки, а поля перетворює на моря бруду. ЗСУ, ймовірно, готуються скористатися мерзлою місцевістю, щоб пересуватися легше, ніж вони могли б у сльотаві осінні місяці», – вказали в Інституті.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter