Безпілотник вдарив по аеродрому стратегічної авіації РФ «Енгельс», вибух пошкодив два Ту-95, які атакували Україну

Новини
Стратегічні бомбардувальники Ту-95 та Ту-160 121-го і 184-го важких бомбардувальних авіаполків на ВПС РФ базі «Енгельс», 28.11.2022 Фото: Maxar Technologies / European Space Imaging

У Росії невідомий безпілотник упав на злітно-посадкову смугу аеродрому стратегічної авіації РФ «Енгельс» у Саратовській області. Внаслідок вибуху були пошкоджені два стратегічні бомбардувальники-ракетоносії Ту-95, які використовуються для ракетних атак по Україні.

Про це повідомляють російські Telegram-канали.

Зокрема, як повідомляє телеграм-канал Baza, за попередніми даними, вранці 5 грудня невідомий літальний апарат упав на злітно-посадковій смузі місцевого аеродрому. Внаслідок цього пошкоджені два літаки. Також поранення отримали дві людини, доставили до лікарні.

За даними Telegram-каналу Astra, йдеться про авіабазу «Енгельс-1», звідки відбуваються вильоти стратегічної авіації РФ для атак по Україні. Пошкодження отримали два бомбардувальники-ракетоносії Ту-95. Поранених військовослужбовців госпіталізували.

Також російські Telegram-канали опублікували зняте камерами спостереження відео з ймовірним вибухом на базі «Енгельс». Його розмістив український військовий журналіст Андрій Цаплієнко.

На надзвичайну ситуацію також відреагував губернатор Саратовської області Роман Бусаргін.

«Шановні жителі, в соціальних мережах та ЗМІ поширюється інформація про гучний хлопок та спалах в Енгельсі рано вранці. Хочу запевнити, що жодних надзвичайних подій у житлових кварталах міста не сталося. Приводів для занепокоєння немає. Жоден об’єкт цивільної інфраструктури не постраждав. Інформація про обставини на військових об’єктах перевіряється силовими структурами», – написав Бусаргін у Telegram-каналі.

Інформацію про вибух на російському аеродромі «Енгельс» іронічно прокоментував і речник Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат. «Хлопок на аеродромі Енгельс. Пишуть пошкоджено два рашистські стратегічні бомбардувальники. Є загиблі та поранені. Скорбім. З Днем волонтера!», – написав Ігнат у Facebook.

Загальний вигляд аеродрому стратегічної авіації «Енгельс», 28.11.2022 Фото: Planet Labs

Аеродром «Енгельс» – одна з найважливіших баз ВПС Росії. Тут дислокуються два полки стратегічних бомбардувальників Ту-95 та Ту-160, які є частиною російської тактики повітряного ядерного стримування. Водночас ці літаки активно використовуються Росією для завдання ракетних ударів по території України.

28 листопада супутники компаній Maxar Technologies і Planet Labs зафіксували надзвичайну активність на аеродромі «Енгельс». На думку експертів, вона свідчить про підготовку до нового масованого ракетного удару по Україні.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter