Пенсіонер у Херсоні допомагав окупантам створити аналог ФСБ – Офіс генпрокурора

Новини
фсб

Пенсіонер у Херсоні допомагав окупантам створити аналог ФСБ. Чоловік передавав спецслужбам РФ відомості про колишніх та діючих правоохоронців, які залишилися в окупації.

Про це повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора.

«Пенсіонер – ексспівробітник українських спецслужб, маючи відповідний досвід, допомагав створити на окупованій території незаконний правоохоронний орган. Псевдоорган мав виконувати функції і задачі, аналогічні федеральній службі безпеки РФ», – йдеться в повідомленні.

«Також затриманий особисто схиляв та психологічно тиснув на колишніх колег, щоб вони перейшли працювати у незаконний правоохоронний орган», – додали в Офісі Генпрокурора.

Наразі йому повідомлено про підозру у пособництві державі-агресору (ч. 1 ст. 111-2 КК України). Чоловіку обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

У деокупованому Херсоні СБУ під час стабілізаційних заходів знайшла засекречені документи ФСБ, в яких містилася інформація про їхніх агентів-колаборантів. Вони надавали окупантам інформацію про учасників руху опору на території Херсонщини та брали участь у незаконному переслідуванні місцевих жителів.

Як повідомлялося, Департамент внутрішньої безпеки Нацполіції України попросив херсонців допомогти виявляти зрадників-колаборантів.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter