США підтримують постачання німецьких танків Leopard 2 в Україну – ЗМІ

Новини
Leopard 2

США дали зрозуміти уряду Німеччини, що підтримують постачання німецьких основних бойових танків Leopard 2 в Україну.

Про це німецькому виданню FAZ повідомили два джерела, які мають доступ до конфіденційної інформації з двох країн.

За даними джерел, радник американського президента з національної безпеки Джейк Салліван уже повідомив про це раднику канцлера із зовнішньої політики Єнсу Плетнера в жовтні.

Джерело зазначило, що Салліван сказав Плетнеру телефоном, що США вітали б поставку Німеччиною Leopard 2, але це має бути зроблено з ініціативи Німеччини.

Уточнюється, що США не просили Німеччину здійснювати такі постачання.

Друге джерело повідомило, що Салліван дав зрозуміти Плетнеру у жовтні, що було б «добре», якщо б Німеччина поставила ці танки.

Уряд Німеччини не спростував інформацію про сигнали Саллівана Плетнеру. Прессекретар уряду заявив лише, що кабінет Шольца «перебуває у постійному контакті з союзниками, особливо зі США, щодо спільних зусиль щодо підтримки України».

Канцлер Олаф Шольц неодноразово наголошував, що Німеччина діє у цьому питанні в унісон зі своїми найближчими союзниками. Досі США не поставили Україні жодного бойового танка західного зразка.

Експерти, однак, зауважують, що є вагомі аргументи на користь того, щоб спочатку поставити Україні німецькі танки. Leopard 2 є стандартним танком польської армії, тому Україна могла б мати танки цього типу, які обслуговувалися б прямо через український кордон у Польщі. З американськими танками поки що такий варіант неможливий.

Відзначається, що тільки із запасів виробників Rheinmetall та Krauss-Maffei Wegmann Німеччина могла б надати 80 одиниць у найкоротші терміни. Ще 30 одиниць використовуватимуться у центрі бойової підготовки Бундесверу для представлення танків супротивника.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter