Найбільші банки України запровадили банкоматний роумінг: єдиний ліміт і немає додатковї комісії

Новини
Фото: Василь Артюшенко, ZN.UA

Найбільші банки України запровадили банкоматний національний роумінг, який передбачає встановлення єдиних розширених лімітів та скасування додаткових комісій на зняття готівки власниками карток інших банків в банкоматах.

Про це в ефірі Українського радіо повідомив заступник голови НБУ Олексій Шабан.

«Ми вітаємо ініціативу великих банків, які заявили про так званий банкоматний роумінг. Ідея його полягає в тому, що всі банки для власників карток інших банків встановили ліміти видачі готівки такі ж самі, як і для своїх клієнтів. Ліміт може бути 10-20 тисяч. Ми вважаємо, що цієї суми достатньо не тільки, щоб задовольнити сьогоденні потреби, а й щоб сформувати певний запас готівки», – сказав Шабан.

Також, зазначив він, комерційні банки скасовують комісію на зняття готівки з карток інших банків.

«Два тижні тому була така ідея, а сьогодні ми вже отримали від десяти банків-власників банкоматних мереж інформацію про те, що тарифи для карток інших банків за видачу коштів скасовані. Тобто ти користуєшся цим банкоматом, як банкоматом свого банку», – пояснив заступник голови НБУ.

Він високо оцінив готовність банківської системи до можливого блекауту. Але порадив українцям про всяк випадок мати запас готівки на декілька днів.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter