Рада ухвалила новий закон про національні меншини

Новини
чрезвычайное положение
Верховна Рада України Фото: investigator.org.ua

Верховна Рада України 13 грудня ухвалила новий, євроінтеграційний закон про національні меншини (спільноти), скасувавши старий.

За відповідний законопроєкт №8224 в залі парламенту проголосували 324 народні депутати, повідомив нардеп з фракції «Голос» Ярослав Железняк у Telegram.

Законопроєкт закріплює визначення «національні меншини (спільноти)», права, свободи й обов’язки осіб, що належать до національних меншин, особливості державної політики з реалізації прав і свобод представників нацменшин, повноваження центрального органу виконавчої влади, що реалізовує державну політику у сфері захисту прав і свобод осіб, які належать до нацменшин.

Зокрема п’ята стаття закону гарантує громадянам України незалежно від їхнього етнічного походження, приналежності або неприналежності до національних меншин громадянські, політичні, соціальні, економічні, культурні та мовні права і свободи, визначені Конституцією.

Особа, що належить до національної меншини, має право на самоідентифікацію, свободу громадських об’єднань і мирних зборів, свободу вираження поглядів і переконань, думки, слова, совісті та релігії; участь у політичному, економічному та соціальному житті; використання мови національної меншини, освіту, зокрема мовами національних меншин; збереження культурної самобутності національної спільноти.

Законопроект також вносить зміни до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», відповідно до яких тепер сільські, селищні, міські, районні, обласні ради мають право створювати консультативно-дорадчі органи «для реалізації своїх повноважень». Вони сприятимуть реалізації державної політики в сфері захисту прав та свобод осіб, які належать до національних меншин (спільнот).

5 грудня перший заступник голови Верховної Ради Олександр Корнієнко повідомив, що Україна вже виконала частину умов Єврокомісії у рамках проходження євроінтеграційної процедури, і наразі щодо цього тривають три треки у парламенті – це те, що стосується законів про конкурс у Конституційний суд України, про нацменшини та про імплементацію директив у сфері медіа та реклами.

Нагадаємо: