Конгрес США зобов’язав Білий дім збирати свідоцтва воєнних злочинів РФ в Україні

Новини
Ексгумація тіл загиблих на місці масових поховань під Ізюмом на Харківщині, 16.09.2022 Фото: Facebook Володимир Зеленський

Конгрес США зобов’язав американську адміністрацію збирати свідчення злочинів проти людяності та ввоєнних злочинів, скоєних російською армією на території України.

Відповідну норму включено до закону про оборонні витрати, схвалений Конгресом, повідомляє Радио Свобода.

Згідно із законом «Про запобігання воєнним злочинам та відповідальності за злочини, скоєні під час вторгнення в Україну», американська адміністрація має надати Конгресу звіт, в якому будуть зібрані дані «про воєнні злочини та інші звірства, скоєні під час вторгнення».

У документі особливо згадуються навмисні атаки на мирне населення, бомбардування лікарень, шкіл, притулків, незаконну депортацію мирного населення, взяття заручників, зґвалтування та інші форми сексуального насильства.

За словами одного з ініціаторів законопроекту – конгресмена-республіканця Майкла Маккола, російські військовослужбовці повинні знати, що «зґвалтування, тортури, вбивства мирних жителів не залишаться безвідповідальними». Цей закон, зазначив Маккол, допоможе в майбутньому піддати правосуддю російських солдатів, які вчиняють злочини.

За даними ООН, майже за десять місяців після початку російського вторгнення в Україну було вбито понад шість з половиною тисяч мирних жителів. За даними правозахисних організацій, російськими військами могло бути скоєно понад п’ятдесят тисяч воєнних злочинів.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter