Окупанти вже три доби не випускають людей на вільну територію Запорізької області – Федоров

Новини
Російський блокпост на в'їзді до окупованого Мелітополя Фото: РИА Новости

Російські окупанти вже протягом трьох днів не випускають людей на вільну територію Запорізької області. Водночас загарбники посилили фільтраційні заходи на альтернативних шляхах евакуації через окуповані Донеччину або Криму у Росію і далі в сторону Грузії або Естонії та Латвії. Почастішали випадки, коли на кордоні РФ та європейських країн росіяни розвертають авто українців назад.

Про це повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров у Telegram.

«Рашисти розпочали новий виток терору – тримають жителів, які хочуть виїхати з окупації, на вимушених «новорічних канікулах»… А починаючи з 15-го грудня і вже протягом 3-х днів не випускають з окупації жодної людини», – написав Федоров.

Крім того, зазначив він, посилилась фільтрація і на альтернативних шляхах евакуації.

«Раніше можна було виїхати з окупації через Донецьку область або Крим в сторону Грузії або Естонії та Латвії. Проте наразі почастішали випадки, коли на кордоні Росії та європейських країн рашисти розвертають авто українців назад», – пояснив мер Мелітополя.

За його словами, за тиждень із захоплених територій чотирьох областей – Запорізької, Херсонської, Донецької та Луганської – до Запоріжжя окупанти випустили всього 174 людини.

«Тож черговий приклад терору окупантів в дії: вони настільки бояться наступу ЗСУ, що тримають всіх цивільних у заручниках в якості «живого щита»», – заявив Федоров.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter