Через постійні обстріли зі звільнених прибережних сіл Херсонщини продовжують евакуювати людей

Новини
Евакуація мешканців правобережних сіл Новокаховської громади. Фото Фейсбук Новокаховська міська територіальна громада

Через постійні обстріли російськими загарбниками звільнених прибережних сіл Херсонщини продовжують гинути люди і знищуватися місцева інфраструктура. Представники громад і волонтери продовжують евакуацію населення з небезпечних територій. Однак на виїзд погоджуються не всі.

Центру журналістських розслідувань про це повідомили голови громад Бериславського і Каховського районів, а також волонтери.

За словами волонтера, депутата Херсонської обласної ради Ігоря Йосипенка, днями він допоміг евакуювати мешканців села Монастирське Новорайської територіальної громади звільненого Бериславського району, яке останнім часом потерпає від сильних обстрілів. Через відсутність зв’язку і розбиті дороги організувати виїзд людей було непросто, однак до Кривого Рога вдалося евакуювати 18 осіб.

Як прокоментував ЦЖР начальник Новорайської сільської військової адміністрації Олександр Шокуров, виїхати з села мешканцям Монастирського пропонували й раніше, але вони не хотіли.

«Там довгий час було відносно спокійно. Російські загарбники зайшли до села доволі пізно і почали масовано його обстрілювати після своєї втечі на протилежний берег області, яке досі перебуває в окупації. Під прицільним вогнем після звільнення Бериславського і частини Херсонського районів залишаються всі прибережні населені пункти від Нововоронцовки до Херсона. Те ж Монастирське нещодавно росіяни обстріляли «градами». Тепер людям залишатися там страшно», – сказав Олександр Шокуров.

За його словами, значна частина людей виїжджає власним транспортом. Однак місцева влада організовує евакуаційний транспорт, якщо назбирається хоча б з 15 охочих виїхати. За допомогою волонтерів з громади вивозять важкохворих. Найважча ситуація тут, крім Монастирського, в селі Червоний Маяк. 

Евакуація мешканців Монастирського Фото Фейсбук Ігор Йосипенко

Триває евакуація і з Веселого та Козацького – єдиних населених пунктів Каховського району, розташованих на звільненому правобережжі Херсонщини, поблизу Каховської ГЕС. Як розповів міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко, зараз у Веселому з майже 900 жителів залишилося приблизно 250, а в Козацькому з 1700 – лише 350-370. 

«Ситуація там зараз дуже складна, бо і Козацьке, і Веселе перебувають не просто під обстрілами, а під прямим снайперським прицілом: російські військові стріляють просто з покрівлі Каховської ГЕС. Обидва села там як на долоні. Зараз окупанти «добивають» там те, що не могли «добити» в кінці лютого і в березні: в Веселому вони остаточно розбили будинок культури, 16 грудня «кончили» й сільську школу. В ніч на 17 грудня розбили три житлові будинки, 18 грудня ще два. В одному з них у суботу загинуло дві людини», – прокоментував ЦЖР Володимир Коваленко.

Хліб до Веселого і Козацького востаннє завозили 1 грудня. Зараз місцева влада і волонтери намагаються налагодити його підвезення з Дніпропетровської області. До обох сіл завезли 150 ремонтних наборів, аби було чим накрити пошкоджені будинки, 5 «буржуйок» для обігріву, підвозять продовольчі набори, свічки, питну воду. 

Через обстріли з обох сіл продовжують організовувати евакуаційні рейси. Вже вивезені 362 людини, а значна частина виїхала самостійно, власним транспортом. І в Веселому, і в Козацькому нема електроенергії, там не надаються жодні соціальні послуги.

«На два села залишилась одна медсестра, але запустити роботу амбулаторії або фельдшерського пункту ми не можемо. Намагаємось зараз допомогти людям з виплатами допомоги від міжнародних організацій і прискорити процес оформлення актів щодо пошкодження житла. На сьогодні такі документи змогли оформити 44 людини», – додав Володимир Коваленко.

Матеріал створено для Центру журналістських розслідувань в рамках проєкту «Життя війни» за підтримки «Лабораторії журналістики суспільного інтересу» та IWM.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter