Представляти окуповану Запорізьку область у Раді Федерації РФ буде український ексчиновник-зрадник, Херсонську – ексФСБшник-бізнесмен з Далекого Сходу

Новини
Дмитро Ворона і Костянтин Басюк, «представники» окупованих Запорізької і Херсонської областей у Раді Федерації РФ

«Представляти» окуповану Запорізьку область в Раді Федераціїі РФ буде Дмитро Ворона, український чиновник часів Віктора Януковича, який після окупації Криму керував «корпорацією розвитку» півострова і був радником гауляйтера Сергія Аксенова. «Сенатором» від окупованої Херсонської області став колишній ФСБшник, бізнесмен з Далекого Сходу Росії Костянтин Басюк, який до цього був радником гауляйтера Володимира Сальдо.

«Указ» про призначення Дмитра Ворони «сенатором» підписав так званий т.в.о «губернатора Запорізької області» Євген Балицький, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Повноваженнями сенатора Російської Федерації – представника від виконавчого органу державної влади Запорізької області наділений Ворона Дмитро Миколайович», – повідомив Балицький.

Уродженець Донецька Дмитро Ворона з лютого 2022 року був радником так званого «глави Криму» Сергія Аксенова. До того, з жовтня 2020 року, очолював «Корпорацію розвитку Криму».

Раніше Ворона був заступником міністра охорони навколишнього середовища (2006-2008), двічі заступником міністра внутрішніх справ (2010, 2011-2012) та заступником міністра юстиції України (2012-2013). Журналісти пов’язували призначення Ворони на держпосади з підтримкою Василя Джарти, колишнього міністра охорони навколишнього середовища України, а потім голови Ради міністрів АР Крим.

Після окупації Криму Дмитро Ворона на три роки випав з публічного життя. Єдина згадка про нього в ЗМІ, як про керівника БФ «Православний спадок України на святій горі Афон». Серед засновників і вигодоотримувачів цього фонду Дмитро Ворона лишався до 2021 року. В 2017 році Ворона став радником «глави Криму» Аксенова, очолив фонд «Ялтинського міжнародного економічного форуму» та робочу групу по створенню ігорної зони на Південному узбережжі Криму.

Крім того, так званий т.в.о «губернатора Херсонської області» Володимир Сальдо призначив «сенатором» від окупованої Херсонщини громадянина РФ Костянтина Басюка.

«Сенатором верхньої палати Федеральних Зборів Російської Федерації виконавчого органу державної влади Херсонської області став радник т.в.о. губернатора регіону та член партії «Єдина Росія» Костянтин Володимирович Басюк», – повідомляється в телеграм-каналі «військово-цивільної адміністрації Херсонської області».

За інформацією з відкритих джерел, Басюк у 1983-1998 служив у військах та органах КДБ СРСР – ФСБ РФ. Як зазначається, «у період служби в органах КДБ-ФСБ займався питаннями боротьби з тероризмом, організованою злочинністю, забезпеченням державної безпеки в економічній та кредитно-фінансовій сферах, а також паливно-енергетичному комплексі РФ, виконував спеціальні завдання в регіонах зі складною оперативно-бойовою обстановкою, у тому числі на Північному Кавказі».

Басюк є віце-президентом ВАТ «Група Альянс», президент ЗАТ «АЛЬЯНС-ПРОМ», яке управляє промисловими активами у транспортній, будівельній, гірничодобувній та харчовій галузях. Басюк є членом ради директорів АТ «Хабаровський аеропорт» та АТ «Міжнародний аеропорт Владивосток», співвласником паливозаправного комплексу в аеропорту Владивостока та цеху бортового харчування в Хабаровську, а також низки інших компаній. Йому належить 99% ТОВ «Управляющая компания Комакс», яка в травні 2022 року придбала дочку «Роснефти» – ТОВ «РН-Востокнефтепродукт», що управляє мережею АЗС на Далекому Сході.

Також вказується, що Басюк «має досвід організації виборних кампаній в Україні (Верховна Рада, парламент АР Крим, мерів Херсона та Сімферополя), у Республіці Киргизія (президента та депутатів парламенту); брав участь у забезпеченні регіональних виборів у законодавчі збори та муніципальні утворення на території РФ, переважно в суб’єктах Федерації Далекосхідного федерального округу».

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter