На фронті загинув кримчанин, колишній політв’язень Кремля Геннадій Афанасьєв

Новини
Геннадій Афанасьєв, боєць 130 окремого батальйону 241 окремої бригади ТРО Фото: Facebook

Друзі та родичі повідомляють про загибель на фронті під Білогоровкою на Луганщині кримчанина, громадянського активіста, колишнього політв’язня Кремля Геннадія Афанасьєва. Відразу після повномасштабного вторгнення Росії в Україну Афанасьєв пішов у воєнкомат і воював у лавах 130 окремого батальйону 241 окремої бригади тероборони.

Про загибель Афанасьєва, зокрема, повідомив у Facebook український режисер, кримчанин і колишній в’язень Кремля Олег Сенцов, який також зараз воює на фронті у лавах ЗСУ.

«Захищаючи свою країну, на фронті загинув колишній політв’язень Геннадій Афанасьєв. Вічна слава Герою!», – написав Сенцов.

Також про смерть свого друга повідомив блогер Мирослав Олешко. «Прощавай Друже, куме. Люблю тебе. Ти вічно з нами, бо ми пам’ятаємо», – написав Олешко у Facebook.

Інформацію про загибель Афанасьєва підтвердила виданню Крим.Реалії його дружина Людмила Афанасьєва. «На жаль, це правда», – сказала вона.

Матір Геннадія, Ольга Афанасьєва, спочатку написала у Facebook, що командування не повідомляло їй про загибель сина. Однак пізніше у коментарях до свого допису вона написала, що інформація про загибель її сина підтвердилася.

Також про загибель Афанасьєва повідомив український партизан, учасник російсько-української війни Владимир Жемчугов.

«На жаль, побратими повідомили. Афанасьєв Геннадій Сергійович 08.11.1990 р н. 130 батальйон ТРО 241 бригада. Позивний «Тор». Загинув на Луганщині під Білогоровкою. Тіло вже знаходиться у Краматорську у морзі, завтра відправлять у Дніпро. Співчуваю. В мене ллються сльози», – написав Жемчугов, який у 2015 році провів 11 місяців у російському полоні, втратив обидві руки та зір.

Геннадій Афанасьєв пішов у військкомат першого ж дня повномасштабного військового вторгнення Росії щоб зі зброєю в руках захищати Україну. Дома в нього, крім матері залишилася дружина та донька.

Геннадій Афанасьєв, боєць 130 окремого батальйону 241 окремої бригади ТРО Фото: Facebook

Як повідомлялося, 25 грудня 2014 року Московський міський суд засудив юриста та фотографа із Сімферополя Геннадія Афанасьєва до 7 років колонії суворого режиму у справі про теракти, які нібито готували члени «терористичного угруповання» в окупованому Криму. За версією слідства, він входив до так званої «групи Сенцова», нібито створеної у квітні за вказівкою «Правого сектору» і був причетний до підпалу будівлі «Руської громади Криму» 14 квітня у Сімферополі та місцевого відділення «Єдиної Росії» 18 квітня.

14 червня 2016 року в Україну повернулися політв’язні, які незаконно утримувалися в російських в’язницях, Геннадій Афанасьєв і Юрій Солошенко. Їх обміняли на двох сепаратистів з Одеси, фігурантів справ з так званої «Бессарабської народної республіки» Олену Гліщинську та Віталія Діденка, яких передали до Росії.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter