Шойгу запропонував підвищити вік призову з 18 до 21 року та довести чисельність ЗС РФ до 1,5 млн осіб

Новини
Президент РФ Володимир Путін та міністр оборони РФ Сергій Шойгу Фото: AP

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу запропонував підвищити вік призову до армії на строкову службу з 18 до 21 року. Також він вважає, що чисельність Збройних сил РФ необхідно довести до 1,5 мільйонів осіб, у тому числі службовців за контрактом – до 695 тисяч осіб.

Як повідомляє видання Настоящее время, про це Сергій Шойгу заявив 21 грудня на розширеному засіданні колегії Міноборони РФ. Трансляцію за участю президента Володимира Путіна вели у телеграм-каналі Кремля.

Наразі штатну чисельність ЗС РФ указом президента визначено в 1 150 628 військовослужбовців з 1 січня 2023 року. Таким чином, до армії збираються відправити ще близько 350 тисяч людей.

Також Шойгу запропонував поетапно збільшити вік призову громадян із 18 до 21 року, а граничний вік – підвищити до 30 років.

Міністр оборони назвав це відповіддю на «прагнення НАТО наростити військовий потенціал поблизу російських кордонів та розширити Альянс за рахунок Фінляндії та Швеції». Для цього ж він доручив створити «відповідне угруповання військ на північному заході Росії» та «два міжвидові стратегічні територіальні об’єднання Збройних сил – Московський та Ленінградський військові округи».

Крім цього, за підрахунками Міноборони Росії, 830 тисяч росіян було звільнено від мобілізації, тобто їх забронювали на підприємствах ОПК та в інших соціально значущих сферах. Шойгу сказав, що понад 20 тисяч людей записалися в російські війська як добровольці.

Президент Росії Володимир Путін на засіданні заявив, що всього було мобілізовано 300 тисяч людей. «150 тисяч осіб проходять підготовку на військових полігонах, це достатній резерв для проведення операції», – сказав він.

У грудні Путін стверджував, що з мобілізованих 300 тисяч росіян на війні в Україні перебувають 150 тисяч людей, із них 77 тисяч беруть участь у бойових діях.

Експерти вважають, що нова хвиля мобілізації в Росії може початися вже в січні, оскільки «до весни готується активніша фаза бойових дій». Путін це заперечує та запевняє, що потреби у новій мобілізації немає.

Як повідомлялося, 25 серпня президент рф Володимир Путін підписав указ, згідно з яким штатна чисельність збройних сил рф буде збільшена на 137 тисяч осіб – до 2 039 758 одиниць, у тому числі 1 150 628 військовослужбовців.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter