Християни більшості країн світу святкують Різдво за григоріанським календарем

Новини

Римо-католицька церква і більшість протестантських церков, а також і більшість православних церков світу 25 грудня святкують Різдво згідно з сучасним григоріанським календарем.

З 2017 року, відповідно до рішення Верховної Ради, в Україні цей день – вихідний.

Різдво в ніч з 24 на 25 грудня святкують Римо-католицька церква, більшість протестантських церков, а також більша частина православних: Константинопольська (крім Афону), Олександрійська, Антіохійська, Румунська, Болгарська, Кіпрська, Елладська, Албанська православні церкви, Православна церква Чеських земель і Словаччини, Православна церква в Америці.

Напередодні християн західного обряду з Різдвом привітав президент України Володимир Зеленський.

«Вітаю зі світлим святом Різдва християн західного обряду!

Сьогоднішній день та всі прийдешні зимові свята ми зустрічаємо в непростих обставинах. Хтось побачить сьогодні першу зірку в небі над Бахмутом, Рубіжним, Кремінною. Хтось зустріне свято в чужих домівках, але не в чужих людей – українців, що дали прихисток українцям. Хтось почує «Щедрик» іншою мовою – у Варшаві, Берліні, Лондоні, Нью-Йорку, Торонто та в багатьох інших містах і країнах. А хтось зустріне це Різдво у неволі, але хай памʼятає, що ми йдемо й по цих наших людей, ми повернемо свободу всім українцям і українкам.

Хоч би де ми були, ми будемо сьогодні разом. Ми загадаємо бажання. Одне на всіх. І відчуємо радість. Одну на всіх. І зрозуміємо істину. Одну на всіх. Ми будемо відзначати свої свята! Як завжди. Ми будемо усміхатись і радіти. Як завжди. Відмінність одна: ми не будемо чекати дива, адже творимо його самі.

Христос народився! Славімо його!», – сказав Зеленський.