В Одесі демонтували пам’ятники Катерині II та Олександру Суворову

Новини
Демонтаж пам'ятника російській імператриці Катерині II в Одесі, 29.12.2022 Фото: dumskaya.net

В Одесі вночі 29 грудня комунальники завершили демонтаж пам’ятників російській імператриці Катерині II та російському полководцю Олександру Суворову. Рішення про їх знесення ухвалила Одеська міськрада під тиском мешканців міста, які вимагали це зробити після початку широкомасштабного вторгнення Росії в Україну.

Підготовка до демонтажу почалася ще вранці 28 грудня, повідомляє одеське видання «Думська».

Рішення про демонтаж встановленого уцентрі міста пам’ятника Засновникам Одеси, частиною якого також є статуя російської імператриці Катерини ІІ, Одеська міськрада ухвалила 30 листопада.

Там були змушені це зробити після того, як петиція із закликом знести пам’ятники набрала понад 25 тисяч підписів і президент Володимир Зеленський передав відповідне звернення до Одеської міськради.

Демонтаж пам’ятника російській імператриці Катерині II в Одесі, 29.12.2022 Фото: dumskaya.net

Пам’ятник зображує Катерину та її «сподвижників» – Хосе де Рібаса, Франца де Воллана, Григорія Потьомкіна і Платона Зубова. Монумент було споруджено 1900 року, у 1920 році його демонтували, а в 2007 році – відновили. Фігура імператриці не має жодної історичної цінності, бо її було відлито 2007 року, а фігури фаворитів – це експонати, що перебувають на балансі Музею Блещунова.

Також за рішення Одеської міськради від 30 листопада комунальники демонтували пам’ятник Олександру Суворову в однойменному районі Одеси. Пам’ятник був встановлений у селищі Котовського у 2012 році. Він є копією пам’ятника Суворову, який стояв у центрі міста Ізмаїл, але тепер також демонтований за рішення міської ради.

Демонтаж російському полководцю Олександру Суворову в Одесі, 29.12.2022 Фото: dumskaya.net

Обидва імперські монументи будуть переміщені на зберігання в Одеський національний художній музей.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.