Українська розвідка створила базу даних командирів РФ, які чинили воєнні злочини

Новини
войска РФ

Українська розвідка знає всіх російських командирів, які беруть участь у війні проти України, та збирає всі необхідні дані для міжнародного суду, де їх притягнуть до відповідальності як воєнних злочинців.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону повідомив представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький.

«Дуже добре знаємо всіх тих командирів, які починали цю війну. Той же самий генерал Кузовльов, інші генерали, які зараз посідають дуже високі позиції в зс рф. Ми відслідковуємо таку діяльність, ми збираємо таку інформацію, тому що вона необхідна. Ми використовували її вже, зокрема, у Міжнародному суді ООН в Гаазі, коли Україна позивалась стосовно фінансування і підтримки терористичної діяльності російської федерації на нашій території», – зазначив він.

За його словами, розвідка продовжує накопичувати відповідний матеріал.

«Ми маємо відповідні бази даних, активно працюємо з МЗС, з Офісом генпрокурора для того, щоб представити всі докази, які необхідні. А як ми знаємо, воєнні злочини не мають терміну давності, і в будь-якій момент ці дані можуть бути представлені Головним управління розвідки», – сказав Скібіцький.

Станом на 1 листопада 2022 року в Україні, за даними чеської моніторингової групи Russian Officers killed in Ukraine, ліквідовано 1 402 російських офіцери, з них 10 генералів (2 генерал-лейтенанти та 8 генерал-майорів), 44 полковника, 98 підполковників, 193 майори, 279 капітанів, 471 старший лейтенант.

Міжнародний кримінальний суд уже розпочав розслідування воєнних злочинів в Україні, але керівництво України стверджує, що МКС зазнає труднощів, оскільки, хоча він може судити тих, хто звинувачується в окремих воєнних злочинах, він не може переслідувати керівництво Кремля за ширший злочин агресії, оскільки Росія не підписала відповідний статут.

Ігор Поночовний, керівник прокуратури АРК і міста Севастополь розповів Центру журналістських розслідувань про розслідування воєнних злочинів, вчинених в окупованому Росією Криму, про кримінальну відповідальність колаборантів і російських пропагандистів, про прогрес у розслідуваннях «кримських справ» у національних судах та рух у справі «Ситуація в Україні» у Міжнародному кримінальному суді.