На Херсонщині ще чотириста учнів Бериславської громади зможуть скоро відновити навчання в місцевих школах

Новини
Руїни дитсадка в Урожайному Бериславської ОТГ, який російські окупанти перетворили на свою казарму Фото: Facebook Олег Батурін

У звільненій від російських окупантів Бериславській територіальній громаді Херсонської області планують відновити роботу ще однієї школи. Невдовзі в ній зможуть продовжити навчання в дистанційній формі близько 400 учнів.

Про це Центру журналістських розслідувань повідомив начальник управління освіти, культури, молоді, туризму та спорту Бериславської міськради Михайло Гончар.

За його словами, в громаді дистанційно працює Бериславський опорний заклад повної загальної середньої освіти, де навчається 475 дітей.

«На жаль, російські окупанти постійно обстрілюють Берислав з протилежного берега Дніпра. Через це люди продовжують виїжджати з міста разом із дітьми. Тому виникла потреба у відкритті Шляхівської школи. Також діти навчатимуться в філії опорного закладу. Мова йде про дистанційне навчання, оскільки всі учні зараз «розкидані», фактично, по всьому світу», – сказав Михайло Гончар.

Будівлі частини навчальних закладів Бериславської громади під час окупації були повністю зруйновані: це школи і дитсадки в Раківці, Урожайному і Шляховому. Пошкоджені й заклади освіти самого Берислава.

Сам Берислав, а також Новоберислав і Зміївку російські загарбники продовжують обстрілювати щодня. Останні сильні обстріли військ РФ по центру громади були вдень 5 січня.

Як повідомив заступник керівника Офісу президента України Кирило Тимошенко, у Бериславі внаслідок влучання снаряда у будинок загинула родина – чоловік, дружина та їх 12-річний син.

Під час окупації і вже після звільнення більша частина мешканців Бериславської громади виїхала на безпечну територію. Як розповів ЦЖР начальник міської військової адміністрації Олександр Шаповалов, зараз у 13-тисячному місті залишається близько 3 тисяч осіб, а з майже 5-тисячного сільського населення – не більше 1 тисячі.

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.