Колаборанти з Каховки і Нової Каховки тікають до Європи і сподіваються, що в Україні про них забудуть

Новини
Колаборанти Олександра Карпенкова, Наталя Біжан і Костянтин Рубцов. Фото з соцмереж

Колаборанти з розташованих на окупованій частині Херсонщини Каховки і Нової Каховки охоче виїжджають не лише до Росії, а й до країн Європи. Там вони знаходять собі прихисток і сподіваються, що на їхню співпрацю з російськими загарбниками в Україні «закриють очі».

Центру журналістських розслідувань про це стало відомо з власних джерел.

Прихисток у Швейцарії в листопаді 2022 року знайшла собі директорка Новокаховського професійного електротехнічного ліцею, колаборантка Карпенкова Олександра Василівна, 30 березня 1954 року народження. Вона виявилася єдиною з керівників закладів профтехосвіти Нової Каховки, яка пішла на добровільну співпрацю з ворогом. 

Ще в липні 2022 року очолюваний нею ліцей розпочав підготовку до нового навчального року за «російськими програмами». Також вона зареєструвала свій заклад у російських реєстрах під назвою «государственное бюджетное образовательное учреждение среднего профессионального образования Херсонской области «Новокаховское техническое училище №7».

4 липня з Олександрою Карпенковою офіційно призупинили дію трудового контракту. Відтоді в. о. директора ліцею є Катерина Винокурова.

«Після того як у жовтні окупанти розпочали так звану «евакуацію» з Нової Каховки, Олександра Карпенкова переїхала до Швейцарії. В цій країні, а також в Ізраїлі давно проживають її діти. Однак на цьому вона не зупинилась і звернулася до представників різних українських структур, аби ті допомогли їй виплутатися з історії про державну зраду. Директорка ліцею бідкалася, що її, мовляв, «біс поплутав». Та на Херсонщині цю історію навряд чи забудуть, тим більше, що вона абсолютно не приховувала свою співпрацю з ворогом», – розповіли ЦЖР мешканці Нової Каховки, які близько знайомі з Олександрою Карпенковою.

До іншої європейської країни – Латвії – переїхала депутатка Каховської міської ради від «Опозиційної платформи – За життя» Біжан Наталя Сергіївна. За даними зараз закритих реєстрів, перед повномасштабним вторгненням Росії в Україну вона працювала медсестрою одного з комунальних медичних закладів Каховки. А в квітні 2022 року в одній з місцевих аптек вона продавала завезені з окупованого Криму медикаменти.

Сама Наталя Біжан і її рідні в цьому не бачать нічого протизаконного. Хоча як депутатка міськради вона складала присягу, в якій брала на себе зобов’язання додержуватися Конституції України та законів України.  

Через Естонію до Іспанії виїхав ще один колаборант з Каховки Рубцов Костянтин Борисович. Після того як окупанти захопили в цьому місті дитячо-юнацьку школу, він пішов працювати до неї тренером карате-шокотан і брав активну участь у різноманітних пропагандистських заходах загарбників. Зокрема, він готував каховських дітей для участі в «змаганнях» в окупованому Криму і розповідав в інтерв’ю російським пропагандистським телеканалам, що раніше юні спортсмени могли про це тільки мріяти. 

Зрештою, Костянтин Рубцов оселився в іспанському місті Аліканте, під вигаданим прізвищем «Абрамов» почав шукати роботу тілоохоронця і тепер пише на своїй сторінці у Фейсбуці «Слава ЗСУ!». Коли ж журналіст ЦЖР написав у Фейсбук-групі «Украинцы в Испании», в якій Костянтин Рубцов намагався знайти роботу, історію тренера-колаборанта, адміністратори групи його забанили. Вочевидь, поведінка подібних пристосуванців серед любителів «русского міра» для них є цілком прийнятною.

Колаборант Костянтин Рубцов у Таллінні. Пост Рубцова у Facebook під вигаданим прізвищем «Абрамов». Фото з соцмереж

Найчастіше ж колаборанти з Херсонщини виїжджають до окупованого Криму і Росії. Але умови життя там їх нерідко дуже сильно розчаровують. Як повідомляв ЦЖР, після втечі зі свого просторого будинку в Токарівці Дар’ївської територіальної громади Херсонського району гауляйтерці цього села Лідії Шарварли надали якусь розвалену стару хату в Краснодарському краї РФ.

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.