Латвія розглядає можливість передачі Україні нової партії ЗРК Stinger

Новини
Американський ПЗРК FIM-92 Stinger Фото: uk.wikipedia.org

Міністр оборони Латвії Інара Мурнієце заявила, що розглядається можливість надсилання нової партії військової допомоги Україні, у тому числі системи ППО Stinger.

Про це повідомляє національний мовник LSM.

Мурнієце сказала, що серед зброї, що розглядається, є зенітно-ракетні комплекси Stinger. Латвія може продовжити поставку дронів.

Міністр нагадала, що у другій половині січня на базі ВПС США у Рамштайні (Німеччина) відбудеться конференція про військову допомогу Україні. «Фактично український фронт – це наша лінія оборони, тому ми думаємо, як приєднатися до великого потоку допомоги, як підтримати Україну, як відповісти на запити Президента Володимира Зеленського», – сказала латвійський голова оборонного відомства.

Водночас вона наголосила, що потрібно серйозно думати і про зміцнення оборони Латвії.

«Разом із сусідніми країнами думаємо про забезпечення системами ППО. Наші сусіди почали замислюватися раніше, я вважаю, що і ми маємо прискорити процес», — зазначила Мурнієце.

У січні 2022 року країни Балтії отримали від США дозвіл на передачу Києву зброї американського виробництва, яке знаходиться в їхньому розпорядженні. Зокрема, Естонія направить Україні протитанкові ракетні комплекси Javelin, а Латвія та Литва – зенітно-ракетні комплекси Stinger.

Американський переносний зенітний ракетний комплекс (ПЗРК) FIM-92 Stinger (англ. – жало) призначений для ураження повітряних цілей, що низько летять (літаків, вертольотів, БПЛА), також може застосовуватися для обстрілу неброньованих наземних або надводних цілей. Прийнятий на озброєння армії США у 1981 році. Поставляється на експорт.