Росіяни посилюють терор на лівобережжі Херсонщини. Переслідують навіть за неотримання пенсій – аналітик Данилов

Новини
Сергей Данилов
Сергій Данилов, виконавчий директор Центру близькосхідних досліджень Фото: investigator.org.ua

Російські окупанти посилюють терор на тимчасово підконтрольній їм лівобережній частині Херсонської області. Приводом для репресій стає навіть відмова від російських соціальних виплат та пенсій. 

Про це в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар повідомив Сергій Данилов, аналітик і засновник Центру Близькосхідних досліджень.

За його оцінкою, найгірша ситуація в Генічеському і Скадовському районах. «Після того як вони вийшли з Херсона, сил і засобів тих же ФСБ і Росгвардії на лівому березі стало значно більше, відповідно і контролю більше. Ця зона перетворилася з тилової у прифронтову. Відповідно терор наростає», — сказав Сергій Данилов.

В домівках людей, які відмовляються від російських пенсій і виплат, Росгвардія проводить озброєні обшуки, людей допитують, перевіряють телефони, погрожують наслідками.

Окупанти також переслідують приватних підприємців і продавців товарів за розрахунок у гривні: «Місць, де приймають гривню відкрито, залишається все менше. Не всі продавці тепер погоджуються її брати, бо на них сильно тиснуть, навіть на базарі. Підсилають фейкових покупців, які перевіряють, чи ти лояльний».

Якщо російським окупантам вдасться вивести гривню з обігу, вже до кінця цього місяця може виникнути критична ситуація: люди економлять заощадження і вже майже нічого не купують. «Потрібний меседж з Києва: що робити, як людям в законний спосіб діяти, щоб потім не бути покараними. Це і моральний, і практичний меседж», — заявив експерт.