Викраденого на Херсонщині освітянина і ветерана АТО Олександра Зарівного росіяни обвинувачують у шпигунстві і погрожують йому позбавленням волі до 20 років

Новини
Олександр Зарівний, голова спілки ветеранів АТО Олешківського району. Фото надане Юлією Зарівною

У шпигунстві на користь власної країни російські окупанти звинуватили викраденого на Херсонщині 17 березня 2022 року голову Олешківської спілки ветеранів АТО, начальника гуманітарної політики Херсонської райдержадміністрації Олександра Зарівного. Йому погрожують позбавленням волі на строк до 20 років. 

Про це повідомила дружина викраденого Юлія Зарівна, передає Центр журналістських розслідувань.

За її словами, про обвинувачення свого чоловіка вона дізналась від власного адвоката. А також з повідомлень на російських терористичних телеграм-каналах, які наприкінці грудня 2022 року оприлюднили відео, на якому вона впізнала Олександра.

Скріншоти з відео російських терористичних телеграм-каналів

«В цих телеграм-каналах написали, що російське ФСБ затримало 54-річного чоловіка, який повідомляв про розташування і чисельність російських військ у Херсонській області і що йому загрожує до 20 років позбавлення волі. Там же викладено відео з чоловіком. Його обличчя закрите, але я його впізнала. З цих повідомлень виходить, що ФСБ затримала Сашу тільки зараз, хоча це було ще 17 березня», – розповіла Центру журналістських розслідувань Юлія Зарівна.

Скріншоти з відео російських терористичних телеграм-каналів

За інформацією Кримської правозахисної групи (КПГ), Олександра Зарівного тримають зараз у СІЗО №2 Сімферополя. Однак, за словами Юлії, представники СІЗО це заперечують.

«Днями ми спробували передати Саші передачу, однак її в СІЗО не прийняли. Пояснили це тим, що його там уже нема, що його кудись вивезли. Тож я не знаю, чи тримають його зараз у цьому сімферопольському СІЗО, чи ні», – сказала Юлія Зарівна.

З посиланням на свої джерела в Криму, КПГ повідомила, що російська окупаційна влада призначила Олександру Зарівному адвоката – Олександра Полянського, який раніше був адвокатом за призначенням Азіза Ахтемова.

«Ми маємо неспростовні дані про те, що «адвокати» Полянський і Глушко, залучені в беззаконня, що здійснюється катами ФСБ щодо Асана і Азіза Ахтемових. Саме внаслідок їх співучасті в беззаконні, карателі мають можливість формально легалізовувати здобуті ними під тортурами «визнання», – писав про адвоката голова Меджлісу Рефат Чубаров.

Як повідомляв ЦЖР, на світанку 17 березня  2022 року російські окупанти вдерлися до будинку  Олександра Зарівного, який із сім’єю мешкав у Олешках. Військові погрожували зброєю дружині та доньці і в кайданках вивезли Зарівного у невідомому напрямку. 

Близько чотирьох тижнів Зарівний перебував у Херсонському ізоляторі тимчасового утримання, який захопили військові РФ. Після цього чоловіка перевезли до окупованого Сімферополя.

Матеріал створено для Центру журналістських розслідувань в рамках проєкту «Життя війни» за підтримки «Лабораторії журналістики суспільного інтересу» та IWM.

Читайте також матеріал ЦЖР «Сподіваюсь, що Саша живий». Дев’ятий місяць невідома доля Олександра Зарівного, викраденого окупантами освітянина і ветерана АТО з Херсонщини