Війська РФ вчиняли явні воєнні злочини на окупованих територіях України – звіт Human Rights Watch

Новини
Фото: Facebook Володимир Зеленський

Розпочата Росією повномасштабна війна проти України мала катастрофічний вплив на її цивільне населення та енергетичну інфраструктуру, що затьмарило всі інші проблеми з правами людини в державі.

Про це йдеться у щорічному звіті про стан прав людини міжнародної неурядової організації Human Rights Watch, повідомляє Голос Америки.

«Російські війська вчинили низку порушень міжнародного гуманітарного права, включаючи невибіркові та непропорційні бомбардування та обстріли цивільних територій, які вразили будинки, медичні та освітні заклади. На окупованих ними територіях російські або пов’язані з Росією сили вчиняли явні воєнні злочини, включаючи тортури, страти без судочинства, сексуальне насильство та насильницькі зникнення», – йдеться у звіті.

Документ також вказує на спробу незаконної російської анексії частин Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької області, жителів яких під погрозою зброї змушували голосувати на невизнаних світом «референдумах».

Станом на початок січня 2023 року Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні підтвердила щонайменше 6919 загиблих серед цивільного населення та понад 11 000 поранених з початку повномасштабного конфлікту, однак там вважають, що фактичні цифри набагато вищі. Понад 14 мільйонів українців стали біженцями чи внутрішньо переміщеними особами.

Автори звіту наводять низку випадків підтвердженого використання касетних боєприпасів з боку Росії, а також деякі випадки з боку українських сил. Касетні боєприпаси заборонені Конвенцією про касетні боєприпаси 2008 року, яку ратифікували 110 держав, але ані Україна, ані Росія не є учасниками конвенції.

У Human Rights Watch також вказано на задокументовані випадки використання Росією протипіхотних мін, зокрема, на деокупованих територіях, звідки відходили російські війська. Україна є частиною Конвенції про заборону застосування, накопичення запасів, виробництво і передачу протипіхотних мін та про їх знищення, Росія – ні.

Значну увагу у звіті присвячено задокументованим очевидним та ймовірним випадкам порушень прав людини і злочинам проти людяності з боку Росії на окупованих територіях України, «включаючи жорстоке поводження, тортури, свавільні затримання та насильницькі зникнення цивільних осіб і військовослужбовців українських збройних сил».

«Деякі затримані були страчені без належного суду і слідства, на їхніх тілах були виявлені сліди тортур. Російські війська катували та незаконно затримували багатьох цивільних осіб і тримали їх днями й тижнями в нелюдських і таких, що принижують гідність, умовах у тимчасових приміщеннях, таких як котловани, підвали, котельні та фабрики», – пишуть автори документа.

Серед інших зафіксованих випадків злочинів проти цивільного населення – сексуальне насильство, вимушене переміщення осіб, фільтраційні табори, а також зловживання щодо військовополонених.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.