В окупованому Токмаку лікарів змушують отримувати російські паспорти

Новини
Фото: РИА Новости

В тимчасово окупованому Токмаку Запорізької області лікарям повідомили про необхідність отримувати російські паспорти. У разі відмови погрожують не звільненням, а ув’язненням «на підвалі».

Про це Центру журналістських розслідувань повідомив начальник Токмацької міської військової адміністрації Пологівського району Олександр Чуб.

«З початку 2023 року лікарів, які залишилися в місті, почали попереджати про необхідність отримувати паспорти РФ. Причому тим, хто не погодиться, погрожують не звільненням, бо хтось же має працювати в лікарні, а «візитом «на підвал», – розповів голова військової адміністрації.

Він зауважив, що наразі мешканці тимчасово окупованого міста і так мають обмежений доступ до медичної допомоги. Адже місцеві медичні заклади використовують російські окупанти в першу чергу для лікування своїх поранених.

Російські загарбники зайшли в Токмак 26 лютого, з тих пір, за даними міської військової адміністрації, з міста виїхала майже третина жителів. Ті ж, що лишилися, живуть в постійному страху, адже Токмак наразі є військовою базою російських військ. Окупанти живуть не тільки в місті, але і в навколишніх лісополосах та маленьких селах. Але в Токмак приїздять за продуктами та речами першої необхідності. Тож на вулицях, за оцінкою місцевих жителів, російських військових в п’ять разів більше, ніж токмачан. 

Також, за інформацією голови військової адміністрації, останніми тижнями посилився тиск на жителів міста – окупанти, шукаючи «партизан», вже не тільки на вулиці можуть зупинити і оглянути телефон, а і заходять в квартири і вимагають надати телефони та карти пам’яті для перевірки.

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.