Окупанти намагались змусити співпрацювати військових ЗСУ з Херсонщини, викрадаючи їх родини – прокуратура

Новини
Андрій Коваленко, начальник відділу протидії злочинам, скоєним в умовах воєнних конфліктів, Херсонської обласної прокуратури Фото: kherson.ipc.org.ua

Під час окупації Херсона росіяни викрадали рідних херсонських військових, щоб змусити українських захисників співпрацювати із загарбниками та «зливати» їм секретну інформацію.

Про це журналістам IPC-Херсон розповів Андрій Коваленко, начальник відділу протидії злочинам, скоєним в умовах воєнних конфліктів, Херсонської обласної прокуратури.

«Людей привозили сюди (у катівні – ред.) автозаками. Це були херсонці кількох категорій: по-перше, це були родичі військовослужбовців, або родичі співробітників правоохоронних органів», – сказав Коваленко.

Таким чином, вказав він, через родичів військовослужбовців росіяни намагались вплинути на бійців ЗСУ та змусити їх до співпраці.

«Їх примушували виходити на зв’язок з їхніми близькими для передачі інформації Збройним силам Російської Федерації. Рідні українських військовослужбовців утримувались в російських катівнях на рівні з іншими в’язнями. Окрім них, окупанти викрадали ветеранів АТО, співробітників Нацполіції та просто людей з проукраїнською позицією», – зазначив Коваленко.

За інформацією агентства Reuters, загалом на Херсонщині через російські катівні пройшли понад 7 тисяч осіб. 540 з них досі вважаються зниклими без вісті.

Андрій Коваленко зазначає, що стосовно зниклих наразі проходять слідчі дії як за фактом викрадення, так і за можливим фактом вбивства.

«У нас є інформація про людей, місце перебування яких зараз невідоме. У зв’язку з цим, нами одночасно розслідуються як факти застосування тортур, так і вбивства, просто тіла для підтвердження саме вбивств на теперішній час ще не знайдені», – наголосив представник Херсонської облпрокуратури.

Слідчі дії в одній з херсонських катівень росіських окупантів. Фото: Reuters

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.