Британія передає Україні 14 танків Challenger 2 і 30 артилерійських установок AS90

Новини
Challenger 2

Велика Британія разом із 14 танками Challenger 2 відправить до України 30 самохідних артилерійських установок AS90.

Про це повідомляється на сайті британського уряду.

«Буде надано близько 30 великих самохідних установок AS-90, керованих п’ятьма стрільцями. Відправлення танків Challenger 2 в Україну — це початок зміни спрямування підтримки з боку Великої Британії. Ескадрилья з 14 танків вирушить до країни найближчими тижнями після того, як прем’єр-міністр повідомив президенту Зеленському, що Велика Британія надасть додаткову підтримку Україні у наземній війні», – зазначається в дописі.

Міністр оборони Бен Воллес розкаже подробиці нового пакета військової допомоги для України у понеділок, 16 січня, на слуханнях в Палаті громад.

Проте уже зараз відомо, що Британія не збирається затягувати постачання. Британські військові негайно почнуть тренувати українських танкістів, а танки передадуть протягом найближчих тижнів.

Challenger 2 є одним із найбільш важкоброньованих серед західних танків. Його головне озброєння – 120-мм гармата L30A1 завдовжки 55 калібрів. Боєприпаси – бронебійні підкаліберні і осколково-фугасні, включно з унікальними HESH – бронебійно-фугасними. Останні дозволяють ефективно знищувати укріплення та легкоброньовану техніку противника на дальностях до 8 км.

AS-90 – самохідна артилерійська установка, створена оборонно-промисловим комплексом Об’єднаного Королівства. Гармата САУ AS-90 з калібром 155 мм, завдовжки 39 калібрів здатна зробити постріл звичайним снарядом на відстань 24,7 км, а з довжиною ствола у 52 калібри – 30 км.

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак під час телефонної розмови з Президентом Володимиром Зеленським підтвердив рішення його уряду надати Україні танки Challenger 2.

Президент Польщі Анджей Дуда під час візиту до Львова заявив, що Варшава ухвалила рішення передати Києву «роту танків» Leopard 2 в межах міжнародної коаліції.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.