Зеленський затвердив санкції проти 198 пропагандистів та діячів культури РФ

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про запровадження санкцій щодо 198 осіб, серед яких російські пропагандисти та діячі культури, а також низка громадян України.

Відповідний указ №23/2023 від 15 січня опублікований на сайті глави держави.

«Увести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 15 січня 2023 року «Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», – ідеться у документі.

Рішення РНБО, яке додається до указу, містить перелік із 198 прізвищ діячів культури і медіасфери, проти яких вводяться персональні санкції. В основному – це громадяни РФ.

Зокрема, до санкційного списку потрапили росіяни: перекладач Дмитро Пучков (Гоблін), політик і письменник Микола Старіков, журналіст Віталій Третьяков, режисер і продюсер Борис Яновський, телеведуча Яна Рудковська, телеведучий і актор Олексій Земський, журналіст і продюсер Максим Додонов, телеведучий Борис Корчевніков, пропагандист Михайло Фролов, військовий Олександр Колмаков, журналіст і музичний критик Сергій Сосєдов, телеведуча Катерина Березовська, пропагандист Борис Рожин, актор і телеведучий Андрій Соколов, військовий Віктор Єрмаков, борець Дзамболат Тедеєв, політолог Ростислав Іщенко, пропагандист Володимир Аніщенков, телеведучий Руслан Осташко, тележурналіст Євген Бекасов, керівник проєкту WarGonzo Семен Пегов, телеведуча Ангеліна Вовк, журналіст Кирило Поздняков, автор і співведучий програми «Москва. Кремль. Путін» Павло Зарубін, пропагандист Валентин Гвоздєв, депутат Держдуми РФ Борис Громов, політолог Володимир Корнілов, пропагандист і військовий кореспондент Юрій Котенок, акторка Евеліна Бльоданс, співак Юрій Лоза.

Також під санкції потрапили низка громадян України та колишніх українських діячів: громадянка України телеведуча Діана Панченко, український політолог і радник кількох українських президентів громадянин РФ Дмитро Видрін, громадянка РФ і України пропагандистка Юлія Лозанова, пропагандист громадянин РФ і України Максим Фомін, громадянин РФ і України колишній «посол» так званої «ЛНР» в Росії Родіон Мірошник, колишній нардеп Верховної Ради України від КПУ громадянин РФ Спиридон Кілінкаров, громадянин України проросійський громадський діяч Василь Вакаров, громадянин України та РФ колаборант Євген Копатько, громадянин України письменник Володимир Сергієнко, громадянин України та РФ екскерівник «РИА Новости Украина» Кирило Вишинський, громадянка України директорка ГО «Партія Шарія» Алла Бондаренко, громадянин України донецький пропагандист Денис Григорюк.

Проти зазначених осіб запроваджується повний пакет персональних санкцій терміном на 10 років.

Указ набуває чинності з дня опублікування.

У традиційному вечірньому відеозверненні Володимр Зеленський заявив, що Україна зробить усе, щоб санкції, впроваджені нею проти російських пропагандистів та українських колаборантів, діяли в максимально можливому масштабі – в Європі та світі.

«Вважаю правильним, що сьогодні є рішення про розширення наших санкцій проти громадян Росії та інших осіб, які допомагають терору. Майже 200 – це список ретельно підготовлений, і по кожному прізвищу є відповідальна мотивація. Ті, хто виправдовує терор. Ті, хто змащує російську машину пропаганди. Ті, хто намагався продати Україну десь у Москві. Ця публіка отримає повний список персональних обмежень. Ми зробимо все, щоб санкції діяли в максимально можливому масштабі – в Європі, в світі. Відповідальність за терор буде для всіх: – і для тих, хто вбиває, і для тих, хто допомагає вбивати», – сказав президент.

Як повідомлялось, 7 січня президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про санкції щодо 119 російських публічних осіб, зокрема акторів та артистів, серед яких переважна більшість громадян Росії і троє – України.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.