Журналіст Ніколов: Норвегія відмовилася від гвинтокрилів H225 Super Puma, а Аваков скупив цей секонд-хенд для МВС та ДСНС

Новини
Airbus Helicopters H225 Super Puma

Журналіст Юрій Ніколов повідомив, що Норвегія відмовилася використовувати гвинтокрили Airbus Helicopters H225 Super Puma, подібні тому, який розбився 18 січня в Броварах, а колишній глава МВС Арсен Аваков купив вертольоти для потреб МВС і ДСНС.

«Загинувше керівництво МВС летіло на гвинтокрилі. Попередньо кажуть, що це був Airbus Helicopters H225 Super Puma. Якщо це так, то нагадаю історію придбання цього секонд-хенду. Років десять тому Норвегія замовила у Аірбасу пачку EC225LP Super Puma для польотів на бурові установки у Північне море, возити туди буровиків. Але один з них розбився, загинуло 13 людей, норвежці склали докупи все що знали і взагалі відмовились від всіх тих вертольотів цієї марки. Паралельно такі самі вертольоти замовляла Польща. І коли дізналась про рішення норвежців – теж швиденько відмовилась від них. Але Аваков не дав Аірбасу залишитись в збитках з партією непроданих та відмовних вертольотів ненадійної моделі і викупив їх для потреб МВС та ДСНС. У угоді прописали, що 34 вертольоти мають бути новими, а 21 – вживаними, 2007-2012 років випуску зі ступенем зносу 50%. Вживані були саме ті, які літали в Норвегії», – пише Ніколов.

У 2018 році в матеріалі «Наші гроші» Вертолітний секонд-хенд Авакова йшлося про досягнення домовленості між міністром Арсеном Аваковим та французькими виробниками «Airbus Helicopters SAS» про постачання в Україну вертольотів на 554,29 млн євро для потреб прикордонної служби та пожежників. Техніку купували у кредит, розплачуватись за нього повінен був державний бюджет України.

В угоді прописали, що 34 вертольоти мають бути новими, а 21 вертоліт моделі Н225 вартістю 274,35 млн євро – вживаними, 2007-2012 років випуску зі ступенем зносу 50%.

  • У результаті падіння гвинтокрила ДСНС у Броварах на Київщині загинуло загалом 18 осіб, серед яких 3 дітей. З них 9 перебували на борту гвинтокрила. 22 потерпілих перебувають в лікарні, з яких 10 дітей. Внаслідок авіакатастрофи загинуло керівництво МВС: міністр Денис Монастирський, перший заступник міністра Євген Єнін та державний секретар Юрій Лубкович.