РФ планує перекинути в Україну танки Т-14 «Армата» – розвідка Британії

Новини
армата

РФ, ймовірно, розглядає можливість переміщення в Україну невеликої кількості своїх нових основних бойових танків Т-14 «Армата».

Про це заявили аналітики розвідки міністерства оборони Великої Британії.

Зокрема, наприкінці грудня 2022 року супутникові знімки показали Т-14 на полігоні на півдні Росії, який пов’язаний з діяльністю російської армії перед вторгненням в Україну. Це сталося після того, як російські ЗМІ заявили, що Т-14 готуються до розгортання. Однак ще незрозуміло, чи Росія ще перемістила цей тип в Україну.

«Будь-яке розгортання Т-14, ймовірно, буде ризикованим рішенням для Росії. Одинадцять років розробки програми супроводжувалися затримками, скороченням запланованого розміру парку та повідомленнями про проблеми з виробництвом», – зазначають аналітики британської розвідки.

армата

Водночас додатковим викликом для Росії є налагодження свого логістичного ланцюга для Т-14, оскільки він більший і важчий за інші російські танки.

«Якщо Росія розгорне Т-14, то, швидше за все, в пропагандистських цілях. Ймовірно, було виготовлено лише кілька десятків машин, а командири навряд чи довірять машині в бою», – додають аналітики.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.