У Сімферопольському СІЗО №2 Росія утримує близько 110 громадян України, викрадених з півдня – Скрипник

Новини
Ольга Скрипник, координаторка Кримської правозахисної групи Фото: investigator.org.ua

СІЗО №2 в тимчасово окупованому Сімферополі підпорядковується виключно ФСБ Росії. Станом на кінець 2022 року там утримували близько 110 громадян України, яких російські військові і силовики викрали на окупованих територіях Херсонської і Запорізької областей.

Про це в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар повідомила координаторка Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

Переводити політичних бранців до нового СІЗО №2 окупанти почали орієнтовно з липня 2022 року. «Це спеціальне СІЗО повністю курується ФСБ і не залежить від УФСИН. Крім того, там знаходяться люди, яких утримують взагалі без жодних кримінальних справ. Через це до них не можуть потрапити адвокати. Бо формально тих людей там навіть не існує. І важливо, що ФСБ не підтверджує їхнє перебування», — сказала Ольга Скрипник.

Зокрема, серед в’язнів СІЗО №2 герої циклу матеріалів ЦЖР «Як ФСБ ліпить терористів зі звичайних людей».

Правозахисники підтверджують перебування там активіста з Нової Каховки Сергія Цигіпи, начальника управління гуманітарної політики Херсонської адміністрації Олександра Зарівного, Аппаза Куртамета, якого в липні 2022 року затримали при в’їзді в Крим, активістки з Херсону Ірини Горобцової, викраденого в Херсоні іспанського волонтера Мар’яно Гарсіа Калатаюди, депутата Новокаховської міської ради Ігора Прокотовила, мера Голої Пристані Олександра Бабича, активіста з Мелітополя Ярослава Жука та інших.

За оцінкою правозахисників, всі ці люди є жертвами насильницьких зникнень. Це міжнародний злочин, злочин проти людяності, який скоює Російська Федерація. «Яке б російське законодавство не розповсюджувалося на окупованих територіях, хоча його там навіть формально немає, це жодним чином не виправдовує і не змінює кваліфікацію цих злочинів», — заявила Ольга Скрипник.

Дивіться сьогодні на каналі ЦЖР у YouTube програму «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар, у якій будуть названі імена політичних бранців Кремля, їз яких ФСБ ліпить міжнародних терористів. Це цивільні мешканці Мелітополя, Запоріжжя, Херсона і Генічеська,яких утримують у СІЗО Сімферополя і в Лефортово у Москві. Їх викрали на окупованих територіях півдня, жорстоко катували, добиваючись зізнання у підготовці або й здійсненні терористичного акту, а потім передали слідчим ФСБ у Криму та Росії, які й запустили цілий конвеєр фальсифікованих справ про міжнародний тероризм.

***

24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter