Добровільно пішов на співпрацю із росіянами. Голові Новотроїцької громади Петру Збаровському повідомили про підозру у колабораціонізмі

Новини
Петр Збаровский
Петро Збаровський, колаборант Фото: Олег Батурін

Голові Новотроїцької територіальної громади Генічеського району Херсонської області Петру Збаровському повідомлено про підозру в колабораційній діяльності. За добровільне зайняття посади голови окупаційної адміністрації в смт Нижні Сірогози йому загрожує до десяти років позбавлення волі і конфіскація майна.

Повідомлення про підозру опубліковане на офіційному сайті Офісу генерального прокурора України, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Слідчі встановили, що голова Новотроїцької громади Петро Збаровський не пізніше червня 2022 року добровільно погодився очолити окупаційну «військово-цивільну адміністрацію Нижньосірогозького району». Про це він особисто повідомив під час зустрічі з мешканцями Нижніх Сірогоз Генічеського району 4 серпня 2022 року. 

В повідомленні про підозру вказано, що Петро Збаровський почав працювати на російських окупантів щонайменше в липні 2022 року. Саме тоді він схиляв до співпраці начальницю Нижньосірогозької централізованої бухгалтерії обслуговування закладів установ освіти та культури Ольгу Порядіну і пропонував їй посаду «керівника бухгалтерії» окупаційної «ВЦА Нижньосірогозького району».

Згодом Петро Збаровський схиляв до співпраці начальника житлово-комунального відділу Нижньосірогозької селищної ради Сергія Недоберу, обіцяючи йому теж якусь «посаду» в окупаційній адміністрації. А 15 вересня він наказав російським військовим винести комп’ютери, принтери та іншу техніку Нижньосірогозької централізованої бухгалтерії обслуговування закладів установ освіти та культури і, погрожуючи її начальниці Ользі Порядіній фізичним насиллям, вимагав від неї ключі від приміщень установи. 

19 вересня Петро Збаровський примушував до співпраці з ворогом керівників аграрних підприємств Нижньосірогозької громади і вимагав від них надати інформацію щодо своєї діяльності окупантам. 

За вчинення кримінального злочину колаборанту загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі і конфіскація майна.

ЦЖР першим повідомив про призначення Петра Збаровського головою окупаційної «ВЦА» неіснуючого Нижньосірогозького району. Мешканцям цієї громади 4 серпня 2022 року його представив голова окупаційної адміністрації Херсонщини Володимир Сальдо. Під час цього представлення окупанти та їхні херсонські колаборанти заявили, що «відтепер в області не буде жодних територіальних громад, тож вони повертаються до старого адміністративно-територіального устрою».

Петро Збаровський у 2020 році був обраний головою Новотроїцької територіальної громади від проросійської партії «Опозиційна платформа – За життя». Перед тим Збаровський працював на керівних посадах у ТОВ «Віндкрафт Україна», власником якого є відомий шведський бізнесмен, почесний консул Королівства Швеція в Україні з російським бекграундом Карл Олоф Річард Стурен. Ще раніше він очолював Новотроїцьку районну раду, до якої був обраний від «Соціал-демократичної партії України (об’єднаної)». А в 2006 і в 2014 роках безуспішно висувався до Верховної ради України від опозиційного блоку «Не так!» і партії Сергія Тигипка «Сильна Україна».

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.