У війні в Україні наступив вирішальний момент – очільник Пентагону Остін

Новини
Ллойд Остін, міністр оборони США Фото: Facebook Міноборони України

Міністр оборони США Ллойд Остін закликав союзників активізувати зусилля та не знижувати темп підтримки України, оскільки зараз – вирішальний момент для неї та вирішальне десятиліття для світу.

Про це очільник Пентагону заявив 20 січня, відкриваючи восьме засідання Контактної групи з оборони України на американській авіабазі «Рамштайн» у Німеччині, передає Укрінформ.

«Це – вирішальний момент для України та вирішальне десятиріччя для світу… Росія перегруповується, проводить мобілізацію і готується… Ми не можемо сповільнюватися, ми повинні діяти глибше та швидше. Українці дивляться на нас, Кремль дивиться на нас і історія дивиться на нас», – сказав Остін.

Він підкреслив, що партнери мають зберігати свою рішучість допомагати Києву стільки, скільки потрібно, та навіть посилити підтримку, адже всі розуміють, що президент РФ Володимир Путін готовий продовжувати свою безглузду імперську війну. Останнім часом він здійснює жорстокі атаки на мирних невинних людей; російська армія цілить у суто цивільну інфраструктуру з метою зламати дух українців.

«Але їм цього не вдалося, а українці надихають світ», – констатував міністр оборони США.

Він зауважив, що в Росії починається дефіцит боєприпасів, вона втрачає багато людей на фронті та звертається до небагатьох своїх друзів за допомогою. Але навіть Іран і Північна Корея не хочуть зізнаватися, що надають РФ озброєння, зазначив генерал.

Натомість партнери України продовжують підтримувати її. Остін розповів про оголошений з початку року Вашингтоном великий пакет допомоги. За його словами, новий пакет на 2,5 млрд доларів допоможе краще захистити українські міста та небо.

Загальна допомога Сполучених Штатів Україні в галузі безпеки та оборони перевищує вже 26,7 млрд доларів, поінформував міністр. США, підкреслив їх представник, готові продовжувати бути лідерами в наданні допомоги, в тому числі щодо підготовки військових. При цьому Остін особливо акцентував на звітності щодо допомоги в співпраці з ЗСУ.

Глава Пентагону також перелічив техніку та послуги, які надають такі країни як Польща, Німеччина, Франція та інші.

«Це – великі інвестиції для України», – зауважив Остін.

Участь у засіданні Контактної групи з питань оборони України у Рамштайні беруть глави оборонних відомств близько 50 країн, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, голова Об’єднаного комітету начальників штабів армії генерал Марк Міллі, міністр оборони України Олексій Резніков.

По відеозв’язку до присутніх звернувся Президент України Володимир Зеленський.

Як повідомлялось, 19 січня США виділили новий, 30-й пакет військової допомоги Україні на суму 2,5 млрд доларів. До нього, зокрема, увійшли 59 бойових машин піхоти M2 Bradley та 90 колісних бронетранспортерів Stryker, 350 позашляховиків HMMWV, 53 бронемашини MRAP, вісім систем ППО Avenger, додаткові ракети для систем ППО NASAMS та високомобільних артилерійських ракетних систем HIMARS, авіаційні протирадіолокаційні ракети HARM, а також значна кількість артилерійських снарядів та різноманітних боєприпасів.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.