Автор розслідування про закупівлі харчів для Міноборони Юрій Ніколов розповів, чому був змушений оприлюднити документи

Новини
Юрий Николов

Автор розслідування про корупційні закупівлі харчів для Міноборони, засновник проєкту «Наші гроші» Юрій Ніколов розповів, як кілька тижнів намагався достукатися до чиновників у високих кабінетах, після чого вирішив оприлюднити документи публічно.

Деталі історії, яка передувала оприлюдненню документів, він розповів на своїй сторінці в Facebook та в ефірі відеоканалу журналіста Євгена Плінського, повідомляє ZN.UA.

Юрій Ніколов розказав, як він два тижні ходив з документами по високих кабінетах і просив відреагувати на безлад. Йому в реакції відмовили. Не надали докази того що він помиляється, не пояснили чому такі ціни, не змінили контракт, а просто від нього відмахнулись. А після розголосу, почали звинувачувати, що це російське ІПСО, і потрібно щоб СБУ відкрила проти ЗМІ справу.

«На жаль держава очевидно робить свій вибір не на користь викорінення потенційно корупційних явищ, а на боротьбу з їх викриттям», – зазначив він.

При цьому, за словами розслідувача, у результату розголосу цієї історії, він отримав факти, яких бракувало в його розслідуванні.

«Я сходив на ютуб-канал до Евгений Плинский, докладно поговорили. А він вже від власних джерел отримав те, чого не було у мене – дані про закупівлі харчів Міноборони у другому півріччі 2022 року – з ТОВ «Ок ленд фуд» на серпень-листопад і з тим самим ТОВ «Актив компані» на грудень», – наголосив Юрій Ніколов.

Так, від початку війни корупційне постачання продуктів для Міноборони монополізував білоцерківський клан Тетяни Глиняної.

Першою, в ланцюжку постачальників харчів для ЗСУ за космічними цінами, була ТОВ ”Преміум Компані» яка зайшла на постачання з березня.

Влітку її змінила ТОВ «ОК ЛЕНД ФУД».

А з листопада завели вже ТОВ «Актив Компані» якій дали місячний контракт який продовжили в грудні на весь 2023 рік з цінами помноженими на два від ринкових.

«Важливий нюанс. Контракт з «Ок ленд фудом» передбачав поставку харчів не тільки для військових у далеких від лінії фронту Полтавській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернігівській і Черкаських областях. Але і для військових частин Харківської й Донецької областей. Тобто саме у фронтових областях, куди доставка продуктів очевидно має коштувати дорожче, ніж у регіонах без активних бойових дій. Але навіть з урахуванням цього нюансу виявилось, що тоді контрактні ціни Міноборони були набагато ближчими до ринкових, ніж ціни на 2023 рік для військових частин, дислокованих далі від лінії фронту» – наголосив він.

«Яйця у вересні по контракту з МО коштували 6 грн/шт, у грудні 9 грн/шт, і з 1 січня 2023 – 17 гривень. Курячі стегенця були 84 грн/кг, 85 грн/кг, і зараз 120 грн/кг. Я не знаю, що тут ще пояснювати. Але Міноборони вирішило йти «до Служби безпеки України з метою проведення розслідування щодо поширення завідомо неправдивих відомостей, які шкодять інтересам оборони в особливий період»», – додав розслідувач.

Він також наголосив, що є ще час не наносити державному бюджету збитки.

«Все ще можна виправити. Річ у тому, що по останньому контракту оплати передбачені через 30 днів після актів прийомки-передачі. Тобто якщо яйці передані військовим 1 січня, то оплата за них має бути 1 лютого. А значить ще є тиждень для приведення контрактних цін до нормального стану. Але було б бажання», – зазначив автор розслідування.

Нагадаємо, у Міноборони стверджують, що оприлюднена ZN.UA інформація про закупівлю за завищеними цінами продуктів для військових нібито має «ознаки навмисних маніпуляцій та вводить в оману».

Водночас комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки викликав керівництво Міністерства оборони на своє засідання на тлі інформації про зловживання на державних закупівлях продуктів для військових опублікованої в розслідуванні Юрія Ніколова.