Естонія віддає Україні всі свої гаубиці 155 мм, «щоб створити прецедент»

Новини

Естонія віддає Україні всі свої гаубиці 155 мм: влада хоче «створити прецедент, щоб в інших країн не лишилося жодних виправдань, чому вони не можуть надати Україні необхідне озброєння для перемоги у війні».

Про це заявив посол Естонії в Україні Каімо Кууск, повідомляє пресслужба посольства.

«Ми віддаємо всі наші 155 мм гаубиці Україні. І хочемо в такий спосіб створити прецедент, щоб в інших країн не лишилося жодних виправдань, чому вони не можуть надати Україні необхідне озброєння для перемоги у війні», – сказав посол.

Нещодавно уряд Естонії ухвалив пакет військової допомоги Україні загальною вартістю 113 млн євро:

  • десятки гаубиць калібру 155 мм FH-70 та 122-мм D-30;
  • тисячі артилерійських снарядів калібру 155 мм;
  • сотні протитанкових гранатометів М2 «Карл-Густаф» із боєприпасами;
  • засоби підтримки артилерійських підрозділів.

Таким чином, загальна військова допомога Україні становить понад 1% ВВП Естонії, зазначили у посольстві.

Крім того, Естонія продовжить надавати як базову, так і спеціалізовану підготовку бійцям Збройних Сил України.

Естонія планує до кінця січня запропонувати правову базу щодо конфіскації та передачі Україні підсанкційних російських активів.

За оцінками естонського відомства по боротьбі з відмиванням грошей, країна заморозила російських активів на майже €20 млн.

У листопаді аналітик експертної організації StateWatch Гліб Канєвський в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар заявив, що для того щоб запустити процес виплати репарації Росією, Україна має показати світові приклад конфіскації і реалізації російського майна. Натомість наразі влада спромоглася конфіскувати активи тільки одного дрібного російського олігарха Володимира Євтушенкова.

Читайте повну версію інтерв’ю Гліб Каневський: Україна має показати світові власний приклад конфіскації та реалізації російського майна

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter