ЄС проведе в Туреччині саміт про війну в Україні перед річницею повномасштабного російського вторгнення

Новини
Президенти України і Туреччини Володимир Зеленський і Реджеп Ердоган Фото: president.gov.ua

Голова представництва Європейського Союзу в Туреччині Ніколаус Майєр-Ландрут оголосив, що 22 лютого в Стамбулі відбудеться великий саміт з нагоди річниці повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Майєра-Ландрута цитує турецька агенція Anadolu.

Він зазначив, що на захід, де обговорюватимуться «геополітичні та економічні наслідки» війни Росії проти України, будуть запрошені представники Києва та Стамбула.

«Це – також спосіб висловити нашу підтримку Україні. 24 лютого минулого року, початок російської агресії, став вирішальним моментом в європейській історії. Європейська історія – це наша спільна географія», – сказав посол ЄС журналістам.

«Часто говорять, що 11 вересня стало переломним моментом в історії американської безпеки. 24 лютого 2022 року, я б сказав, є подібною важливою ситуацією для європейської безпеки. На нашому континенті йде війна, жорстока велика війна, війна з наслідками далеко за межами європейського континенту», – додав він.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.