Через санкції в РФ зупинено виробництво ключових елементів для космічної розвідки – ГУР

Новини
Фото: facebook.com/DefenceIntelligenceofUkraine

Через санкції в Росії зупинено виробництво ключових елементів для космічної розвідки, оскільки виник гострий брак компонентів електроніки як іноземного, так і російського виробництва.

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

У військовій розвідці вказали, що після повномасштабного вторгнення Росії в Україну потрапило під міжнародні санкції акціонерне товариство «Информационные спутниковые системы имени академика М.Ф.Решетнёва».

За наявною інформацією, на об’єктах цього стратегічно важливого для ворога підприємства оборонпрому російські конструктори та науковці серед іншого розробляють так звані «великі очі» – засоби ведення космічної розвідки, зокрема:

– «Рєпєй» – проєкт перспективної високоорбітальної системи ведення радіоелектронної розвідки;
– «Ґєракл-КВ» – проєкт комплексу глобальної космічної командно-ретрансляційної системи;
– «Сфєра» – проєкт єдиної системи супутникового зв’язку 3 етапу.

«Підприємство розташоване у місті закритого типу Желєзноґорск (Красноярскій край, РФ). Виробництво ключових елементів перелічених об’єктів де-факто зупинене через гострий брак компонентів електроніки як іноземного, так і російського виробництва. Йдеться про відсутність сотень тисяч елементів апаратури для космічних модулів», – зазначили в ГУР.

У підсумку планові строки завершення науково-дослідних робіт вказаних комплексів космічної розвідки зірвані та «перенесені» на кілька років: проєкт «Рєпєй» – з 2022 на 2024 рік; проєкт «Ґєракл-КВ» – з 2023 на 2025 рік; проєкт «Сфєра» – з 2025 на 2027.

«Через санкції та мобілізацію під загрозою припинення існування невдовзі опиняться ще декілька галузей російської економіки», – додали у військовій розвідці.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.