Уряд Німеччини оголосив про постачання танків Leopard 2A6 Україні

Новини
Leopard 2
Танки Leopard 2A6 Бундесвера Фото: DPA

Уряд Німеччини 25 січня офіційно оголосив про постачання танків Leopard 2A6 Україні та дав згоду на реекспорт цих танків з інших країн.

Відповідне повідомлення опубліковане на сайті уряду ФРН.

У середу канцлер ФРН Олаф Шольц заявив, що Німеччина продовжить збільшувати військову підтримку України. Федеральний уряд ухвалив рішення про надання Збройним силам України основних бойових танків Leopard 2.

Як зазначається, це результат інтенсивних консультацій, які відбулися з найближчими європейськими та міжнародними партнерами Німеччини.

«Це рішення відповідає нашій відомій лінії на підтримку України в міру наших можливостей. Ми діємо в тісно скоординованій міжнародній манері», – сказав Шольц.

Як вказується на сайті уряду ФРН, основна мета – швидко зібрати для України два танкові батальйони з танками Leopard 2. В якості першого кроку Німеччина надасть Україні 14 танків Leopard 2A6 зі складів Бундесверу. Інші європейські партнери також передадуть танки Leopard 2.

Тренування українських екіпажів мають розпочатися найближчим часом у Німеччині. Окрім навчання, пакет також включатиме логістику, боєприпаси та обслуговування систем.

«Німеччина видасть відповідні дозволи на передачу країнам-партнерам, які хочуть швидко доставити танки Leopard 2 зі своїх складів в Україну», – додали в уряді ФРН.

Як пише DW, Київ протягом багатьох місяців закликав Берлін надати танки, однак німецькі посадовці відкидали ці запити, наголошуючи, що Німеччина не готова ухвалювати відповідні рішення одноосібно і має узгоджувати такі кроки з союзниками, зокрема США.

До останнього часу Вашингтон також відмовлявся постачати Україні свої танки Abrams, посилаючись на складність їхнього обслуговуванні і високу вартість забезпечення роботи. Однак напередодні низка американських ЗМІ повідомила, що адміністрація президента США Джо Байдена цього тижня оголосить про надання Abrams Україні.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.