Польща готова передати Україні винищувачі F-16, якщо дозволять союзники по НАТО

Новини
F-16 западного оружия

Очільник польського уряду Матеуш Моравецький заявив, що Варшава в координації з союзниками у НАТО може передати Україні будь-які інші повітряні засоби, як це було з МіГами. Варшава лобіюватиме на міжнародній арені постачання Україні винищувачів F-16, а також далекобійного ракетного озброєння.

Про це він сказав під час відвідин 18-ї механізованої дивізії ім. Тадеуша Бука у Седльці, пише PAP.

«Як і кілька місяців тому в контексті МіГів, так само будуть задіяні та, можливо, передані будь-які інші повітряні засоби за погодженням з країнами НАТО», – сказав він. Масштабну військову допомогу Україні Моравецький пояснив, зокрема, й тим, що не хоче, щоб Путін відновлював Російську імперію, бо це означає загрозу для Польщі.

Очільник Офісу президента Андрій Єрмак написав, що Україна має позитивні сигнали від Польщі.

«Робота над отриманням винищувачів F-16 продовжується. Танки, винищувачі – чудова компанія по перетворенню російських ворогів на добрива», – додав він.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц розкритикував дебати про можливі постачання західних винищувачів Україні. Про це він сказав на пресконференції у Сантьяго, цитує його Spiegel.

«Деякі люди мають поставити собі запитання: чому він говорить про це, коли йдеться про допомогу українцям», — сказав Шольц. Він зазначив, що потрібна серйозна дискусія, а не «конкуренція на перекупах, у якій, можливо, на перший план виступають внутрішньополітичні мотиви».

Адміністрація президента США ретельно обговорить можливість постачання Україні винищувачів F-16.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.