Війна Росії проти України: хроніка 2 лютого

Новини
Фото: facebook.com/EastOC

Сьогодні 343-й день опору України повномасштабному вторгненню військ Росії. Військові РФ вчиняють тисячі воєнних злочинів, злочинів проти людяності та терактів по всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter

21:35 Міністр оборони України Олексій Резніков 2 лютого підписав наказ про звільнення заступника начальника департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони Олександра Лієва, який до цього виконував обов’язки керівника департаменту.

19:25 Російські окупанти перетворюють територію захопленої Запоріжчини на фортецю: будують оборонні укріплення по всій території області, завозять «зуби дракона» і інші бетонні споруди, риють окопи. Найбільше фортифікаційних споруд в районі Токмаку, Василівки, Пологів.

18:33 Печерський райсуд Києва 2 лютого заарештував з альтернативою застави у 402,6 млн грн колишнього заступника міністра оборони В’ячеслава Шаповалова, який підозрюється в причетності до закупівлі продуктів за завищеними цінами та неякісної амуніції для Збройних сил України.

17:40 Слідче управління головного управління Національної поліції в Херсонській області повідомило про підозру у колабораційній діяльності фейковому «директору» Херсонської гімназії №6 Максиму Івченку. Він також був головою «виборчої комісії» на псевдореферендумі з «приєднання» Херсонської області до РФ 23-27 вересня 2022 року.

16:25 В Україні доцільно повернути всі закупівлі, включаючи закупівлі Міністерства оборони, в систему Prozorro. При цьому достатньо обмежувати доступ до окремих типів і видів тендерів, дані про які мають бути засекречені.

15:52 Російські та сербські ультраправі найманці в батальйоні імені Судоплатова

Як розповідає нам російська пропаганда, українське військо — усі поголівно — нацисти і бандерівці-націоналісти. Однак у війську окупантів та добровольчих формуваннях на окупованих територіях знайшли прихисток справжні неонацисти. І це не тільки живодер Мільчаков.

14:36 На тимчасово окупованій частині Запорізької області російські загарбники тероризують учасників українського освітнього процесу: влаштовують обшуки у школярів і вчителів, перевіряють телефони, викликають на «бєсєди». Вимагають, щоб і вчителі, і учні припинили онлайн-навчання за українськими програмами і йшли в окупаційні школи.

13:47 За даними військової розвідки, президент Росії Володимир Путін наказав своїм військам до березня повністю захопити території Донецької та Луганської областей. Є ознаки того, що РФ готується до нової спроби масованого наступу та захоплення сходу України.

12:42 Російські війська вночі і зранку 2 лютого били по Херсонщині з артилерії. В наслідок обстрілів у Херсоні загинув 25-річний чоловік, а в селищі Комишани 44-річна жінка.

12:05 Звіт генеральних інспекторів Пентагону, Державного департаменту та USAID про використання Україною військової, економічної і гуманітарної допомоги США буде важливим підґрунтям для прийняття американським Конгресом наступних рішень щодо підтримки України.

11:10 Російські війська вранці 2 лютого обстріляли Харківську область. Поранення отримали двоє людей.

10:37 Управління СБУ в Херсонській області повідомило про підозру у колабораційній діяльності першому заступнику голови окупаційної «адміністрації» Скадовська Сергію Клецькому. За співпрацю з російськими загарбниками йому загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі та конфіскація майна.

09:58 Російські загарбники продовжують примушувати мешканців окупованих територій Донецької області отримувати російські паспорти.

09:30 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 02.02.23 орієнтовно склали:

особового складу ‒ близько 129030 (+610) осіб ліквідовано,
танків ‒ 3211 (+2) од,
бойових броньованих машин ‒ 6382 (+0) од,
артилерійських систем – 2212 (+5) од,
РСЗВ / MLRS – 458 (+0) од,
засоби ППО ‒ 222 (+1) од,
літаків – 293 (+0) од,
гелікоптерів – 284 (+0) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1951 (+0),
крилаті ракети ‒ 796 (+0),
кораблі /катери ‒ 18 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 5064 (+3) од,
спеціальна техніка ‒ 200 (+0)

09:25 Президент РФ Володимир Путін намагається відтягнути частину підрозділів українських Збройних сил на північно-східний кордон, щоби розпорошити їх перед можливим наступом російської армії на інших напрямках.

08:40 На Донеччині російські окупанти увечері 1 лютого вдарили ракетою комплексу «Іскандер-К» по центру Краматорська, яка влучила у чотириповерховий житловий будинок, де повністю зруйнований один під’їзд. Станом на ранок 2 лютого відомо про трьох загиблих та 18 постраждалих людей.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: Протягом минулої доби противник завдав 6 ракетних, 4 з яких по цивільній інфраструктурі населених пунктів Слов’янськ, Краматорськ та Дружківка Донецької області, а також 4 авіаційних удари. Здійснив 73 обстріли з реактивних систем залпового вогню. Від ворожих ударів загинули мирні люди.

Ворог активно веде розвідку, на окремих напрямках готується до наступу. Незважаючи на великі втрати, продовжує спроби наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

Минулої доби наші воїни відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Новоселівське, Площанка, Невське, Червонопопівка, Діброва, Кузьмине і Білогорівка Луганської області та Спірне, Білогорівка, Васюківка, Благодатне, Красна Гора, Бахмут і Кліщіївка Донецької області.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках наступальних угруповань противника не виявлено. Загарбники обстріляли райони населених пунктів Клюси і Єліне Чернігівської області; Муравейня, Катеринівка, Вовківка, Олександрівка і Волфине – Сумської та Ветеринарне, Стрілеча, Глибоке, Зелене, Нескучне, Тернова, Огірцеве, Стариця, Вовчанськ і Бударки на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворог здійснив обстріли з танків та артилерії по районах населених пунктів Дворічна, Синьківка, Іванівка, Куп’янськ, Кислівка, Котлярівка, Табаївка, Крохмальне, Піщане Харківської області та Новоселівське і Стельмахівка – Луганської.

На Лиманському напрямку під ворожий вогонь потрапили Новоєгорівка, Невське і Діброва на Луганщині та Терни і Серебрянка Донецької області.

На Бахмутському напрямку вогневого впливу зазнали Верхньокам’янське, Спірне, Білогорівка, Веселе, Парасковіївка, Бахмут, Іванівське, Предтечине, Ступочки, Дружба та Нью-Йорк на Донеччині.

На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили Сєверне, Авдіївка, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда та Новомихайлівка.

На Новопавлівському напрямку артилерійських обстрілів зазнали Вугледар, Богоявленка, Новоукраїнка, Пречистівка, Велика Новосілка та Нескучне Донецької області.

На Запорізькому напрямку обстріляно понад 20 населених пунктів, зокрема, Времівка на Донеччині та Полтавка, Малинівка, Гуляйполе, Чарівне, Оріхів і Новоданилівка Запорізької області.

На Херсонському напрямку артилерійських обстрілів зазнали Берислав, Антонівка та Херсон, а також Дмитрівка на Миколаївщині.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за минулу добу уразили пункт управління, 3 райони зосередження живої сили противника та склад пально-мастильних матеріалів.