Повністю засекречувати оборонні закупівлі не можна навіть в умовах воєнного стану – Дарія Каленюк

Новини
Фото: mil.gov.ua

В Україні доцільно повернути всі закупівлі, включаючи закупівлі Міністерства оборони, в систему Prozorro. При цьому достатньо обмежувати доступ до окремих типів і видів тендерів, дані про які мають бути засекречені.

Про це в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар заявила Дар’я Каленюк, виконавча директорка Центру протидії корупції.

Вона навела приклад США, де всі закупівлі відкриті, навіть якщо це військове обладнання. Україні ж під час дії воєнного стану необхідно знайти баланс між прозорістю використання коштів платників податків і дотриманням секретності.

Каленюк вказала, що наразі приблизно 80% інформації про озброєння, яке надходить до України, є публічною. Так само, на її думку, має бути і з усіма оборонними закупівлями.

«Частина інформації має публікуватися через певний час. Але повністю закрити витрачання сотень мільярдів гривень державною таємницею без жодного парламентського, громадського контролю – так не можна навіть в умовах воєнного стану», – вважає експертка.

Вона наголосила, що для забезпечення прозорості закупівель потрібно перейти від паперової системи логістики до цифрової, в якій неможливо було б сфабрикувати потреби і закупити не те, що потрібно армії.

«Якби була система цифрової логістики, яка б містила інформацію про запити від батальйонів, від бригад, яких не вистачає технологій, снарядів, обладнання. Якби працювали робочі групи з числа наших військовослужбовців, які реально застосовують певні західні технології. Робоча група по бронетехніці. Я знаю, є така робоча група по літаках. Додати б сюди ще робочі групи по зв’язку, по дронах зараз ведеться рух. З обговоренням з військовими, а яка реальна потреба? Тоді можна було б відлагодити механізми: що ми купуємо, як і в кого. Але це треба з паперової армії перейти в цифрову. На жаль, я не бачу в міністра Резнікова бажання це зробити», – сказала Каленюк.

Повну текстову версію бесіди Дар’ї Каленюк з Валентиною Самар читайте за посиланням.

Як повідомлялось, Міноборони України підписало договір на послуги організації харчування у 2023 році військових частин, які дислоковані у тилових регіонах, на загальну суму 13,16 млрд грн. Контракт укладений із ТОВ «Актив компані» зі статутним капіталом у тисячу гривень та всіма ознаками фірми-«прокладки». При цьому ціни на найбільш ходові харчі у межах угоди виявилися завищеними у 2-3 рази порівняно з роздрібними цінами у магазинах Києва, написав журналіст та засновник проєкту «Наші гроші» Юрій Ніколов у матеріалі для видання ZN.UA «Тилові пацюки Міноборони під час війни «пиляють» на харчах для ЗСУ більше, ніж за мирного життя».

30 січня 2023 року прем’єр-міністр Денис Шмигаль доручив розробити оновлену систему закупівель для української армії. Обов’язковим елементом такої системи має стати публікація цін на продукти й товари.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.