Франція та Італія домовилися передати Україні систему ППО SAMP/T

Новини
SAMP/T

Франція та Італія вирішили передати Україні системи протиповітряної оборони SAMP/T.

Про це повідомив у Twitter голова французького Міноборони Себастьян Лекорню.

«З міністром оборони Італії Гвідо Крозетто ми вирішили поставити в Україну навесні 2023 ЗРК SAMP/T-Mamba», – повідомив міністр.

Лекорню зазначив, що ці комплекси дозволять захистити цивільне населення та інфраструктуру України від атак з боку Росії.

Раніше міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні заявив, що Італія та Франція завершують підготовку до відправлення Україні системи протиповітряної оборони SAMP/T.

Зенітний ракетний комплекс дальньої дії SAMP/T-Mamba розробив європейський консорціум Eurosam (MBDA Italy, MBDA France, Thales). Система може знищувати аеродинамічні цілі на відстані до 150 км на висоті до 25 км. Комплекс здатний боротися з балістичними ракетами на відстані до 25 км і аналогічній висоті. ЗРК побудований на основі французької твердопаливної зенітної ракети Aster-30.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.