Росія неспроможна провести кілька великих наступальних операцій – ISW

Новини
Російські військові на БТР-82А Фото: РИА Новости

Росія не продемонструвала спроможності провести кілька великих наступальних операцій. Наступ російських військ навряд чи буде спрямований на місто Запоріжжя, оскільки вони продовжують готуватися до наступу на заході Луганської області.

Про йдеться у звіті аналітиків вашингтонського Інституту вивчення війни (ISW).

Як зазначається, Інститут продовжує спостерігати перекидання російської військової техніки та елітних підрозділів, а також підготовку матеріально-технічного забезпечення в окупованій Луганській області, що підтверджує західні, українські та російські прогнози щодо наступу на захід Луганської області в напрямку Бахмута.

Російські війська також посилюють атаки на Бахмут, ігноруючи лінію фронту навколо Донецька.

«Українські військові повідомляють, що російські війська не сформували достатньо потужну ударну групу для проведення наступу на запорізькому напрямку», – ідеться у звіті.

Російські джерела стверджують, що наприкінці січня російські війська здобули територіальні здобутки в Запорізькій області, що, за оцінками ISW, швидше за все, було інформаційною операцією, спрямованою на розпорошення українських сил напередодні «вирішального наступу на сході країни».

«Росія не продемонструвала спроможності вести численні великі наступальні операції, які були б необхідні для одночасного виходу на адміністративні кордони Донецької області та взяття міста Запоріжжя», – вказують аналітики ISW.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.