За час російської окупації Високопільської громади на Херсонщині було вбито більше 30, а зникло без вісті понад 20 місцевих жителів

Новини
Фото: Facebook

За сім місяців російської окупації Високопільської територіальної громади Бериславського району Херсонської області було вбито більше 30 місцевих жителів. Однак ця цифра далеко не остаточна. Також тут продовжують знаходити тіла вбитих російських військових.

Про це Центру журналістських розслідувань повідомила начальниця Високопільської селищної військової адміністрації Ганна Шостак-Кучмяк на прессконференції, організованій медіацентром IPC-Південь.

За її словами, крім вбитих цивільних мешканців громади зафіксовано понад 20 зниклих без вісті і біля 50 поранених. Також більше 20 мешканців Високопільської громади побували в незаконному полоні російських загарбників.

До повномасштабного вторгнення РФ в Україну на території Високопільської громади проживало біля 11 тисячі осіб. 4 жовтня 2022 року цю громаду повністю звільнили від російських окупантів.

«Жертв росіян у нас дуже багато і ми постійно уточнюємо їхні списки. На сьогодні ця кількість далеко не остаточна. Також ще триває ексгумація тіл загиблих», – сказала Ганна Шостак-Кучмяк.

За її словами, на території громади дуже багато знаходять трупів загиблих російських військових.

Як повідомляв ЦЖР, 24 серпня 2022 року в погребі власного будинку в тоді ще окупованому смт Архангельське Високопільської громади знайшли вбитими подружжя Павленків. Валентина Павленка вбили пострілом у голову, а під його тілом лежала вбита дружина Лариса.

А 1 червня 2022 року російські окупанти застрелили подружжя – 50-річну Світлану і 52-річного Сергія Ланевичів із Високопілля.

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.