У Туреччині та Сирії стався руйнівний землетрус: загинуло понад 600 людей

Новини
Люди розбирають завали після землетрусу в Діярбакирі, Туреччина, 06.02.2023 Фото: Reuters

Внаслідок руйнівного землетрусу вранцы 6 лютого на південному сході Туреччини та на півночі Сирії загинули понад 600 людей.

Про це повідомляє DW.

Віце-президент Туреччини Фуат Октай повідомив, що кількість жертв катастрофи в країні перевищила 280 осіб, постраждали понад 2000. За його словами, у різних містах Туреччини зруйновано або пошкоджено як мінімум 1710 будівель.

Влада Сирії зареєструвала не менше 230 загиблих і понад 600 поранених, заявило сирійське міністерство охорони здоров’я. У свою чергу, благодійна організація SAMS, яка працює в регіонах, контрольованих повстанцями, повідомила більш ніж про 100 загиблих на цих територіях.

За даними Afad, епіцентром землетрусу магнітудою 7,4 близько 4 ранку за місцевим часом стала турецька провінція Кахраманмараш поблизу кордону із Сирією. Ще один землетрус магнітудою 6,6 через короткий час зафіксовано в провінції Газіантеп. Підземні поштовхи потім протягом півгодини відчувалися в різних регіонах, у тому числі в столиці Анкарі, Адані, Невшехірі, Газіантепі, Кайсері, Мерсіні, Хатаї.

Як зазначає телеканал Al Arabiya, землетрус відчули мешканці деяких регіонів Іраку та Лівану. Крім того, підземні поштовхи були помітні в Ізраїлі.

Пізніше сталися ще понад 42 поштовхи (афтершоки), магнітуда найсильнішого з них склала 6,6. Підземні поштовхи відчувалися в кількох регіонах Туреччини: Адані, Анкарі, Анталії, Газіантепі, Кайсері, Мерсіні, Трабзоні, Шанліурфі – а також у Сирії, Лівані, Іраку, Єгипті, Греції, Кіпрі, Вірменії та Ізраїлі. В Італії оголосили про небезпеку цунамі після землетрусу в Туреччині, але незабаром повідомлення було відкликано.

Рятувальники шукають тих, хто вижив під завалами після землетрусу в утримуваному повстанцями місті Джандаріс, Сирія, 06.02.2023 Фото: Reuters

Влада Туреччини оголосила найвищий рівень тривоги.

«У країні оголошено найвищий рівень тривоги четвертого ступеня. Ми спільно з Управлінням надзвичайних ситуацій направили рятувальників у регіони», – заявив міністр внутрішніх справ країни Сулейман Сойлу.