Зеленський та Сунак обговорили у Лондоні війну Росії проти України. Прем’єр-міністр Великої Британії заявив, що перемога має бути цього року

Новини
Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак 8.02.2023 року Фото: Офіс президента

У межах візиту до Великої Британії президент України Володимир Зеленський зустрівся з прем’єр-міністром Сполученого Королівства Ріші Сунаком і обговорив у Лондоні війну Росії проти України. Прем’єр-міністр Великої Британії заявив, що перемога має бути цього року.

Глава держави висловив подяку британському народу та особисто Ріші Сунаку за всебічну підтримку України в протидії російській агресії. Він наголосив, що Сполучене Королівство є нашим надійним партнером і другом, який став одним зі світових лідерів у допомозі українській державі, повідомляє Офіс президента.

«Дякую за зусилля щодо зміцнення обороноздатності України, за надану гуманітарну та фінансову допомогу після початку повномасштабної агресії, за підтримку українців, які вимушено покинули свої домівки через російську війну», – сказав Володимир Зеленський.

Президент поінформував прем’єр-міністра Великої Британії про ситуацію на фронті та ключові потреби Збройних Сил в озброєнні та військовій техніці. Він наголосив на важливості отримання Україною необхідної зброї від союзників для того, щоб зупинити російський наступ і звільнити всі тимчасово окуповані українські території.

Зеленський і Сунак обговорили оборонну співпрацю та весь комплекс питань двостороннього порядку денного: реалізацію формули миру, євроатлантичну інтеграцію України, майбутню підтримку з боку Великої Британії, можливість залучення британської сторони до повоєнної відбудови нашої країни, а також низку інших перспективних проектів.

Окремо обговорювалося питання недопущення російських і білоруських спортсменів до участі в Олімпійських іграх 2024 року в Парижі.

Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак 8.02.2023 року Фото: Офіс президента

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак, під час виступу в британському парламенті, заявив, що мета Британії – перемога України на полі бою цього року. Він додав, що остання допомога його країни забезпечить Україні можливість захиститись від Росії, повідомляє BBC.

Сунак сказав, що радий візиту президента Володимира Зеленського. За його словами, це «свідчення непорушної дружби» між Великою Британією та Україною.

Прем’єр зазначив, що остання допомога Великої Британії забезпечить Україні можливість захиститися від Росії.

Сунак сказав, що метою його країни залишається перемога України на полі бою цього року, додавши, що російська агресія «не може і не буде продовжуватися».

Ось чому Велика Британія нарощує військову підтримку України, сказав він, включно з навчанням морських піхотинців та пілотів.

«Ми продовжимо підтримувати Україну, щоб забезпечити вирішальну воєнну перемогу на полі бою цього року», – сказав він.

Сунак також заявив, що воєнні злочини Росії проти України «жахливі».

Прем’єр сказав, що Великобританія пишається тим, що продемонструвала лідерство у фінансовій та технічній підтримці Міжнародного кримінального суду щодо притягнення до відповідальності російських воєнних злочинців. Він сподівається, що незабаром будуть перші звинувачення.

Крім того, за словами Сунака, Великобританія працює над тим, щоби відновлення України фінансувалося належним чином.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.