Війська РФ почали наступ на Луганщині, але українські сили не дають їм досягти значних успіхів – ISW

Новини
Фото: ТАСС

Російські війська перейшли до наступу в Луганській області, однак українські підрозділи тримають оборону і не дають окупантам досягти значних успіхів.

Про це йдеться у звіті аналітиків вашингтонського Інституту вивчення війни (ISW).

«Російські війська відновили ініціативу в Україні та почали черговий великий наступ у Луганській області. Темп російських операцій вздовж лінії Сватове-Кремінна на заході Луганської області помітно зріс протягом останнього тижня», – вказують у ISW.

Як зазначають аналітики, геолокаційні кадри бойових дій підтвердили досягнення росіян у районі Дворічного на північний захід від Сватового. Крім того, російське військове командування, схоже, повністю залучило частини кількох звичайних дивізій до рішучих наступальних операцій уздовж лінії Сватове-Кремінна, як раніше повідомляв ISW.

«Участь значних підрозділів щонайменше трьох великих російських дивізій в наступальних операціях в цьому секторі вказує на те, що російський наступ почався, навіть якщо українські сили поки перешкоджають російським силам домогтися значних успіхів», – йдеться у звіті.

Аналітики зазначають, що російський наступ, ймовірно, ще не досяг свого повного темпу, оскільки російське командування ще не перекинуло частини 2-ї мотострілецької дивізії (1-а гвардійська танкова армія, Західний військовий округ), яка була розгорнута в Луганській області в січні після перекидання з Білорусі.

«Хоча російські сили в Луганській області зараз мають ініціативу, повна залученість їх може призвести до їх остаточної кульмінації вздовж лінії Сватове-Кремінна, не досягнувши своїх цілей захоплення всієї Луганської та Донецької областей. Ця кульмінація, ймовірно, дасть вікно можливостей для українських сил, щоб використати їх у власному контрнаступі», – вважають в Інституті.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter