Зеленський на зустрічі у Парижі з Макроном та Шольцом переконував їх надати Україні літаки

Новини
Президент України Володимир Зеленський, президент Франції Еммануель Макрон і канцлер ФРН Олаф Шольц на ганку Єлисейського палацу, Париж 08.02.2023 Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський після візиту до Великої Британії прибув до Парижа де провів тристоронню зустріч із президентом Франції Еммануелем Макроном і Федеральним канцлером Німеччини Олафом Шольцом, в ході якої переконував їх як можна скоріше надати Україні літаки.

Про це Зеленський повідомив представникам ЗМІ.

Президент висловив подяку лідеру Франції за рішення про надання Україні легких танків, а канцлеру Німеччини – за надання потужної системи ППО IRIS-T. Глава держави назвав ці рішення історичними й зауважив, що є потенціал для подальшого посилення партнерства.

«Що раніше Україна зможе отримати потужну далекобійну зброю, Еммануелю, що раніше наші пілоти зможуть отримати сучасні літаки, Олафе, що міцнішою буде наша танкова коаліція – я вдячний вам за те, що ви почали цей шлях, – то швидше закінчиться ця російська агресія й ми повернемо Європі впевнений мир», – заявив Зеленський.

Під час зустрічі сторони розглянули можливості постачання Україні необхідної зброї, а також питання продовження економічної, політичної підтримки та посилення санкційної політики щодо держави-агресора.

Крім того, було обговорено реалізацію ініційованої президентом України формули миру, яка здатна забезпечити стійке припинення війни на справедливих умовах та з дотриманням норм міжнародного права.

Зі свого боку Еммануель Макрон наголосив, що візит президента України до Франції та зустріч трьох лідерів є символом довіри, яка пов’язує їхні країни. «Злочин агресії не можна сприймати за жодних обставин. Особливо від такої держави, як Росія. Саме тому ми пліч-о-пліч з Україною. Ми налаштовані підтримувати Україну до перемоги й відновлення її законних прав», – наголосив Макрон.

Він запевнив, що Україна може розраховувати на підтримку Франції та інших європейських союзників.

Федеральний канцлер Німеччини перед початком зустрічі акцентував, що із самого початку війни держави-партнери, зокрема Німеччина, надавали Україні фінансову, гуманітарну та військову підтримку. Серед іншого Олаф Шольц відзначив посилення системи ППО й постачання нашій країні танків. Канцлер висловив переконання, що Україна має отримувати допомогу від партнерів доти, поки в цьому буде необхідність.

Наприкінці зустрічі Еммануель Макрон вручив Володимиру Зеленському орден Почесного легіону – найвищу нагороду Франції, яку присуджує Президент.

Зеленський прибув до Парижа з Великої Британії ввечері 8 лютого, там у нього відбулася вечеря за зачиненими дверима з лідерами Франції та Німеччини.

9 лютого троє лідерів знову зустрінуться на саміті ЄС у Брюсселі.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter